Przepisy Extra

Zapiekanka ryżowa na słodko z jabłkami i gruszkami

Składniki:

40 dag ryżu (4 woreczki)
sól
1 łyżka masła
Masa jabłkowa:
40 dag jabłek (waga po obraniu)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Masa gruszkowa:
40 dag gruszek
1 łyżka cukru
½ łyżeczki imbiru
Dodatkowo:
1 łyżka masła
3 goździki

Sposób wykonania:

Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła i odcedzić. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i podsmażyć. Gruszki obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do nowego garnka, dodać cukier, imbir i podsmażyć.

Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Układać warstwami przygotowane wcześniej składniki: 1/3 ryżu, masę jabłkową, 1/3 ryżu, masę gruszkową i na górę pozostałą 1/3 ryżu. Wierzch słodkiej zapiekanki posypać szczyptą cynamonu i imbiru oraz położyć goździki. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika.

Zapiekać przez około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji. Danie idealne na obiad w wakacyjne dni - a zwłaszcza dla naszych milusińskich :)

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.