Przepisy Extra

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami – wersja dla wegetarian

Składniki:

Zapiekanka:
20 dag ryżu (2 woreczki)
30 dag cebuli
3 łyżki oleju
50 dag pieczarek
sól
pieprz kolorowy
4 ząbki czosnku
50 dag marchwi (waga po obraniu)
15 dag żółtego sera
250 ml śmietanki 30%
2 jajka
majeranek
tymianek
mielony kminek
ostra papryka w proszku
Dodatkowo:
1 łyżka masła
5 dag żółtego sera

Sposób wykonania:

Ryż wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli i kolorowego pieprzu. Wymieszać i gdy woda wyparuje, jeszcze chwilę smażyć. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do pieczarek, wymieszać i smażyć 1 minutkę. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Następnie przełożyć do pieczarek, razem wymieszać i smażyć jeszcze razem przez 5-10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Do dużej miski przełożyć ryż, całą zawartość patelni i żółty ser. Dodać śmietankę, surowe jajka, szczyptę majeranku, tymianku, mielonego kminku i ostrej papryki w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.

Żaroodporne naczynie posmarować masłem i wyłożyć farsz ryżowo-pieczarkowy. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Zapiekankę wyjąć z piekarnika i posypać żółtym serem startym na starce o małych oczkach.

Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2014-03-28 20:04:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.