Przepisy Extra

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i marchewką

Składniki:

Ryżowy farsz:
20 dag ryżu (2 woreczki)
5 dag wędzonej słoniny
20 dag cebuli
50 dag pieczarek
30 dag marchewki
4 ząbki czosnku
sól morska
pieprz kolorowy
2 jajka
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kurkuma
oregano
zioła prowansalskie
5 dag żółtego sera
natka zielonej pietruszki
Dodatkowo:
1 łyżka masła

Sposób wykonania:

Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.

Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnie i stopić. Cebulę obrać z łusek, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Dodać szczyptę soli morskiej, pieprzu kolorowego, razem wymieszać i smażyć.

Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać z łusek i pokroić w kosteczkę. Do podsmażonych pieczarek przełożyć marchewkę i czosnek. Razem wymieszać i smażyć jeszcze 5 minut.

Do pieczarek z marchewką przełożyć ryż i całość razem wymieszać. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i przełożyć cały ryżowy farsz. Do surowych jajek dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, oregano i ziół prowansalskich. Razem dokładnie wymieszać i zalać zapiekankę. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem i natką zielonej pietruszki. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika jeszcze na 2 minutki.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.494071146 stars based on 253 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Pewnie, że tak :) Będzie jeszcze lepsza - smacznego! W sezonie grzybowym w przepisach śmiało można zamieniać pieczarki na grzybki leśne :)
Dorota [2017-09-21 15:59:08]
czy zamiast pieczarek mogą być podgrzybki?
anonimowy [2017-09-21 09:43:10]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.