Przepisy Extra

Zapiekanka z makaronu i pieczarek

Składniki:

50 dag makaronu (np. świderki)
10 dag wędzonej słoniny
10 dag pora
50 dag pieczarek
sól prowansalska
pieprz
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
tymianek
4 ząbki czosnku
20 dag żółtego sera
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
5 dag żółtego sera
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.

Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i stopić. Por opłukać, pokroić w półplasterki, przełożyć na patelnię i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć na patelnię, oprószyć solą prowansalską i pieprzem. Wymieszać, gdy pieczarki puszczą sok, dusić, aż woda wyparuje, a następnie jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, szczyptę tymianku oraz obrany i pokrojony w kostkę czosnek. Razem wymieszać i smażyć jeszcze przez około 1 minutkę.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z makaronem. Dno żaroodpornego naczynia posmarować olejem, a następnie wyłożyć połowę makaronu z serem, podsmażone pieczarki i na górę pozostały makaron z serem. Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Na koniec żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem, szczyptą ostrej i słodkiej papryki w proszku oraz natką zielonej pietruszki. Zapiekankę przykryć pokrywką i zostawić na około 2 minutki. Następnie gorącą zapiekankę podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.