Przepisy Extra

Zapiekanka ze szpinakiem, pieczarkami i tuńczykiem

Składniki:

Zapiekanka:
40 dag makaronu razowego (np. rurki)
45 dag szpinaku (mrożonego, 1 opakowanie)
1 łyżka wody
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku
20 dag cebuli
2 łyżki oleju
50 dag pieczarek
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
tymianek
2 puszki tuńczyka (w sosie własnym lub w oleju)
5 dag żółtego sera
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
świeży tymianek

Sposób wykonania:

Makaron razowy ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić.

Mrożony szpinak przełożyć do rondelka. Dodać wodę, masło i podgrzewać pod przykryciem, aż się rozmrozi. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do szpinaku dodać czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i chwilkę jeszcze podsmażyć.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli, pieprzu i razem smażyć. Pod koniec smażenia dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, tymianku oraz natki zielonej pietruszki.

Tuńczyka przełożyć na sitko i odsączyć z soku. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tymianek pokroić.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Na dno naczynia przełożyć połowę makaronu, potem układać warstwami następujące składniki: szpinak, pieczarki i tuńczyk, a na górę wyłożyć pozostały makaron. Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 180 °C. Na koniec posypać wierzch zapiekanki żółtym serem i włożyć jeszcze na 1-2 minutki do gorącego piekarnika. Następnie posypać świeżym tymiankiem i gorącą zapiekankę podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.