Przepisy Extra

Żeberka na ostro

Coś dobrego dla miłośników żeberek - tym razem żeberka z nutką ostrości :)

Pokrojone na kawałki żeberka trzeba zamarynować w ostrej marynacie i zostawić w niej na noc, a na drugi dzień zrumienić i dusić do miękkości. A potem podawać np. z ziemniaczkami i dowolną surówką.

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka ketchupu (ostrego)
1 łyżka musztardy
ostra papryka w proszku
kurkuma
kminek (mielony)
rozmaryn
sól
pieprz cytrynowy
1 liść laurowy
2 ziarenka jałowca
2 ziarenka ziela angielskiego
30 dag cebuli
6 ząbków czosnku
majeranek
ok. 250 ml wody

Sposób wykonania:

Żeberka opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, dodać olej, sok z cytryny, miód, sos sojowy, ketchup, musztardę, szczyptę ostrej papryki w proszku, kurkumy, mielonego kminku, rozmarynu, soli i pieprzu cytrynowego. Razem wymieszać i natrzeć żeberka. Dodać liść laurowy, ziarenka jałowca i ziela angielskiego. Przykryć pokrywka i włożyć do lodówki na noc.

Na drugi dzień podsmażyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do zrumienionych żeberek przełożyć cebulę i czosnek. Razem wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.

Wlać wodę i gdy się zagotuje dusić na małym ogniu przez około 60 minut. Na sam koniec żeberka oprószyć rozgniecionym w palcach majerankiem.

Podawać na ciepło z ziemniaczkami i np. ogórkami małosolnymi

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.