Przepisy Extra

Zielona sałatka z łososiem i mozzarellą

To prosta, smaczna i do tego dietetyczna sałatka z warzyw i dodatku soczystych owoców.

Jest idealna na śniadanie lub kolację. Śmiało można zabrać ją do pracy :)

Słodka gruszka wspaniale walczy tutaj z ostrością rukoli, i gdy sałatka się przegryzie całość smakuje wyśmienicie - można jeść i jeść :)

Smacznego!

Zielona sałatka z łososiem i mozzarellą

Składniki:

1 opakowanie rukoli
1 opakowanie roszponki
10 dag łososia
12,5 dag mozzarelli (1 kulka)
¼ szalotki
30 dag gruszek (ok. 2 sztuki)
sok z cytryny
15 dag pomidorków koktajlowych
3 łyżki słonecznika
olej lniany
bazylia
oregano
sól
pieprz biały
kiełki (np. brokuła)

Sposób wykonania:

Rukolę i roszponkę opłukać i osuszyć. Łososia i mozzarellę pokroić w kostkę. Szalotkę obrać z łusek, gruszki ze skórki i również pokroić w kostkę (gruszki od razu skropić sokiem z cytryny i wymieszać w tym soku). Pomidorki koktajlowe opłukać. Nasiona słonecznika przełożyć na suchą patelnię, lekko zrumienić i ostudzić.

Do dużej miski przełożyć rukolę, roszponkę, łososia, mozzarellę, szalotkę, gruszki, pomidorki i nasiona słonecznika. Dodać kilka kropli oleju lnianego, szczyptę bazylii, oregano oraz soli i białego pieprzu. Całość delikatnie wymieszać długimi łyżkami i włożyć do lodówki na około 40 minut.

Przed podaniem na stół sałatkę ponownie wymieszać i posypać kiełkami.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.