Przepisy Extra

Zielona sałata w cebulowo-porowym sosie

Ta doskonała sałatka świetnie pasuje do wszelkich dań obiadowych przygotowywanych w sposób tradycyjny w kuchni oraz w plenerze, na grillu w ogrodzie przy domu...

Sałatka składa się jak gdyby z dwóch części. Jedną część stanowi zielona sałata i szczypiorek, a więc bogate w witaminy jarzyny. Czytaj więcej

Drugą część stanowi cebulowo-porowy sos, którym sałata będzie oblana. Równocześnie sos doda wyrazistości i odpowiedniego smaku całej potrawie.

Warto spróbować i podać taką zdrową oraz smaczną potrawę warzywną na najbliższym spotkaniu przy grillu.

Zachęcamy bo warto!

Składniki:

1 główka zielonej sałaty np. masłowej
pęczek szczypiorku
Cebulowo-porowy sos:
5 dag cebuli
5 dag pora
6-7 łyżek śmietany 18%
zioła do sałatek
słodka papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Sparzyć i ostudzić. Por opłukać i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć cebulę, por i śmietanę. Dodać szczyptę ziół do sałatek i słodkiej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

Do czystej przezroczystej miski wyłożyć połowę zielonej sałaty, polać połową sosu, wyłożyć pozostałą zieloną sałatę i polać pozostałym sosem.

Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem i włożyć do lodówki na około 20 minut. Podawać jako dodatek do drugiego dania lub dodatek do potraw z grilla.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Wow :) To bardzo się cieszę, że sałaka tak wszystkim smakuje. Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego :)
Dorota [2012-06-29 09:42:09]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.