Przepisy Extra

Zielona sałata z kozim serem

W kuchni, do przygotowywania przepisów kulinarnych, często stosuje się różnego rodzaju sery. Sery białe łączone są z jarzynami, zwłaszcza w sałatkach warzywnych i stanowią doskonałą przystawkę do dań obiadowych, często również zalecane są do dań powstałych na rozgrzanym ruszcie grilla.

W tym przepisie w roli głównej występują zielona sałata, ogórek, seler, cebula oraz ser biały, tutaj jest to ser kozi. Po odpowiednim przygotowaniu składników, umieszczeniu ich w misce, dodaniu przypraw i wymieszaniu, sałatka jest gotowa do podania na stół. Czytaj więcej

Opisana sałatka jest wykonana z produktów, które pozwalają ją zaliczyć do potraw dietetycznych i prozdrowotnych.

To taka wiosenna sałatka "garden party" :) Miska pełna słońca i witamin, których nam potrzeba! Sałatka ta świetnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje serwowana na świeżym powietrzu... Idealna do grillowanych mięs i ryb :)

Polecamy!

Składniki:

Sałatka:
1/2 zielonej sałaty lodowej
10 dag koziego sera
20 dag zielonego ogórka (1 średni)
3 dag selera naciowego (1 średnia łodyga)
5 dag czerwonej cebuli (1 mała)
3 dag słonecznika (3 łyżki)
1 łyżka oleju ryżowego
1 łyżka soku z cytryny
słodka papryka w proszku
majeranek
sól ziołowa
pieprz
Do dekoracji:
zielona cebulka

Sposób wykonania:

Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Kozi ser pokroić w kostkę. Zielonego ogórka opłukać i w skórce pokroić w kostkę. Seler naciowy opłukać, osuszyć i również pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka. Słonecznik zrumienić na patelni bez tłuszczu i ostudzić.

Do dużej miski przełożyć zieloną sałatę, kozi ser, zielony ogórek, seler naciowy, czerwoną cebulę i słonecznik. Dodać olej ryżowy, sok z cytryny, szczyptę słodkiej papryki w proszku i majeranku. Przyprawić do smaku solą ziołową i pieprzem. Na koniec całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do skalnej miski i posypać pokrojoną zieloną cebulką.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.5428571428 stars based on 14 reviews Sałatki
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.