Przepisy Extra

Zielone ciasto na Sylwestra

Wykonanie przepisu na to naprawdę eleganckie i wytworne ciasto wymaga trochę pracy... Ale zapewniamy, że warto się natrudzić, bo efekt jest w pełni satysfakcjonujący!

To kolorowe ciasto, o przyjemnej zielonej barwie zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem i zapachem. Dlatego wypiek ma w nazwie „Ciasto na Sylwestra”. Jest ono idealne na szałową imprezę, jedyną w swoim rodzaju jakim jest właśnie raz w roku Sylwester! :)

Jak to u nas bywa... przed Sylwestrem zastanawiamy się co tu fajnego, innego i może nietypowego upiec na tę wyjątkową noc?? A my tu wychodzimy z taką sprawdzoną i słodką propozycją :)

Bywa też, że po świątecznym obżarstwie nie chce się już patrzeć na te ciężkie miodowe, makowe i serowe ciasta, a tu proszę coś budyniowego, coś śmietankowego, coś z cappuccino, brzmi zachęcająco, prawda??

Ale spokojnie to ciacho może być podane także na każdej uroczystości rodzinnej (urodziny, imieniny, rocznica ślubu, chrzciny, roczek, komunie, poprawiny wesel ;)) czy na spotkaniu towarzyskim. Ono swoim wyglądem uświetni każdą imprezę - to gwarantowane! Czytaj więcej

To warstwowe i aromatyczne ciasto pięknie prezentuje się także na Bożonarodzeniowym stole :)

Ten słodki wypiek cukierniczy przygotowany jest na bazie orzechowego ciasta nasączonego ponczem o smaku cytrynowym, na którym znajduje się masa budyniowa, barwy zielonej. Kolejną warstwę stanowi biała masa śmietankowa o smaku waniliowym. Następnie układamy nasączoną w cappuccino warstwę okrągłych biszkoptów, zalewamy tężejącą zieloną galaretką i delikatnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość wkładamy do lodówki, aby stężało - najlepiej na 24 godziny, aby też się dobrze kroiło.

Ta ilość różnorodnych warstw sprawia, że ciasto prezentuje się wręcz idealnie - niektórzy mówią, że po królewsku :) A dla dzieci to jest znowu ciasto Fiony lub Shreka ;)

Jedno jest pewne - ten wypiek to najwspanialsze ciasto na Sylwestrową Noc!!

Polecamy to ciacho i życzymy smacznego :)

Zielone ciasto na Sylwestra

Składniki:

Orzechowy biszkopt:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
10 dag orzechów włoskich
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz do orzechowego biszkoptu:
4 łyżki wody (gorącej przegotowanej)
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
Zielona masa:
1 litr zielonego soku (np. Pysio lub Kubuś)
5 dag masła
3 łyżki cukru
3 budynie waniliowe bez cukru
Biała masa:
750 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 1/2 łyżki żelatyny
ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
10 łyżeczek orzechowego cappuccino
ok. 20 dag okrągłych biszkoptów
2 galaretki agrestowe
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Orzechy włoskie zmielić w maszynce do orzechów lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na koniec wsypać zmielone orzechy włoskie wymieszane z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na połowę.

Do gorącej przegotowanej wody wsypać cukier i dokładnie rozmieszać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać sok z cytryny i razem wymieszać.

¾ litra zielonego soku wlać do garnka. Dodać masło i cukier. Położyć na ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając, aby cukier się rozpuścił. W pozostałym soku rozmieszać budynie waniliowe i wlać do gotującego się soku. Całość zagotować i chwilkę pogotować, mieszając aby masa się nie przypaliła. Do formy włożyć jedną część biszkoptu, nasączyć połową ponczu i wyłożyć gorącą zieloną masę. Całość przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć pozostałym ponczem. Ostudzić.

Schłodzą śmietankę ubić mikserem. Dodać cukier puder, letnią żelatynę (wcześniej należy ją rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody). Razem zmiksować i białą masę wyłożyć na orzechowy biszkopt.

Orzechowe cappuccino zalać gorącą wodą (¾ szklanki), dokładnie rozmieszać i ostudzić. W ostudzonym cappuccino maczać okrągłe biszkopty i układać na białej masie. Całość włożyć do lodówki na około 15 minut.

Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą agrestową galaretką zalać ciasto i udekorować wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
12 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To bardzo się cieszę :)
Dorota [2013-12-25 21:33:59]
Śmietana 18% raczej się nie ubije, lepiej poszukać 30 %, pozdrawiam :)
Dorota [2013-03-29 10:25:46]
Też ciekawe połączenie, dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-08 15:09:34]
zapomniałam jeszcze dodoać ze zamiast biszkopcików daje delicje :) pyszne
Ania [2013-01-08 11:57:31]
ja robię ciasto shrek i jest rewelacyjne tyle ze na biszkopcie a nie na placuszkach z orzechami . polecam .:)
Ania [2013-01-08 11:55:13]
Dziękuję :) Właśnie ten biszkopt za gruby nie jest, może to wina orzechów, bo są ciężkie. Jest tak jak piszesz: ciasto pracochłonne, ale ładnie się prezentuje. Cieszę się, że Ci zasmakowało i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-06 19:31:40]
wczoraj zaczęłam,biszkopt wyszedł bardzo cienki,ale jakoś udało się przekroić,reszte dokończyłam dzisiaj.Ciasto dobre,ale troche pracochłonne.Ale widzę na zdjęciu,że Tobie też biszkopt wyszedł cieniutki..Ciasto widowiskowe.ńastepnym razem zrobię na soje imieniny.Pozdrawiam
tessa [2013-01-06 18:22:22]
Dziękuję :) I cieszę się Asieńko, że ciasto Ci się udało :) Również pozdrawiam noworocznie :)
Dorota [2013-01-01 20:11:22]
Pyszne ciasto Dootko :) zrobiłam wczoraj na Sylwestra. Zapomniałam niestety orzechów i było na biszkopcie zwykłym, ale i tak dobre :) pozdrawiam noworocznie !
asienka19873 [2013-01-01 09:49:58]
Bella cieszę się, że ciasto Ci się udało :) Pozdrawiam :)
Dorota [2012-12-29 12:49:07]
Tradycyjne, czyli małe (na 1/2 litra). Udanego wypieku życzę :)
Dorota [2012-12-29 12:47:09]
jakie to maja być budynie małe czy duże
lila [2012-12-29 11:21:09]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.