Przepisy Extra

Ziemniaki z łososiem - lekki obiad z parowaru

To danie z ziemniakami i łososiem polecamy tym wszystkim, którzy dbają o zdrowie swoje i swoich rodzin, a ponadto są … oszczędni.

Ziemniaki - kartofle to zdrowe i pożywne warzywo często goszczące na naszych stołach. Mięso łososia jak wiadomo zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, a ponadto ma mnóstwo innych składników odżywczych i witamin.

Spożywanie mięsa tej ryby to można powiedzieć, gwarancja zdrowia i długiego życia. Chcesz mieć dobry wzrok, doskonałą pamięć, serce i naczynia krwionośne, a także mózg w dobrym stanie i nie zachorować na chorobę Alzheimera i raka? Jedz jak najwięcej łososia! Czytaj więcej

Ale to nie wszystko. Tak bogate w ważne dla organizmu człowieka składniki mięso łososia i ziemniaki trzeba odpowiednio przygotować...

Polecamy gotowanie na parze, potrawy tak przygotowane nie tracą nic ze swoich wartości odżywczych.

I tutaj informacja dla oszczędnych. Przygotowanie tego dania w parowarze jest również„ekonomicznie uzasadnione”. Ziemniaki i łosoś gotują się równocześnie na dwóch poziomach parowaru, a więc …„dwa w jednym”.

Polecamy! :)

Składniki:

50 dag ziemniaków (waga po obraniu)
5 dag pora
3 ząbki czosnku
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
tymianek
majeranek
oregano
25 dag filetu z łososia
sok z cytryny
pieprz cytrynowy
rozmaryn
rzeżucha

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w 0,5 cm plasterki. Por opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w plasterki (wzdłuż). Do pierwszego pojemnika z parowaru przełożyć ziemniaki. Na nich położyć por i czosnek. Włączyć parowar na 15 minut.

Filet z łososia opłukać, osuszyć i przekroić na dwie części. Do drugiego pojemnika włożyć łososia i położyć na ziemniakach. Przykryć pokrywką i parować razem jeszcze 10 minut.

Ugotowane ziemniaczki z porem i czosnkiem posypać szczyptą ostrej i słodkiej papryki w proszku, tymianku, majeranku i oregano. Łososie skropić sokiem z cytryny, posypać szczyptą pieprzu cytrynowego i rozmarynu. Pojemniki z produktami ponownie złożyć i parować jeszcze razem przez około 5 minut.

Na talerzach rozłożyć łososie i ziemianki z porem, czosnkiem i posypać rzeżuchą lub koperkiem. Podawać z kiszonymi ogórkami.

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Jest to danie dietetyczne oraz danie postne (idealna propozycja na obiad w Środę Popielcową i w Wielki Piątek).

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Danie przygotowywałam w parowarze, co widać na załączonych zdjęciach ;)
Dorota [2013-12-25 23:17:28]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.