smaczny.pl przepisy kulinarne

Zimne nóżki, czyli galareta z nóżek wieprzowych

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.27032967 stars based on 91 reviews Przystawki

Zimne nóżki - to hasło dla niektórych brzmi ciekawie, a dla niektórych smacznie :) To smaczne mięso w pysznej i dobrze przyprawionej galarecie podawane na zimno... brrr ;)

Galaretka fajnie się sprawdza jako zimna płyta na małych jak i dużych przyjęciach. Na Sylwestra, Andrzejki i Święta jest idealna :)

A ta przygotowana według mojego przepisu jest prosta do zrobienia i dosyć szybka - jak na galaretę przystało ;) Czytaj więcej

Warto wiedzieć, że ta galareta jest wykonana z samych wieprzowych nóżek, bez dodatku żelatyny. I warto wiedzieć, że taka galareta ma zbawienny wpływ na stawy i kości, poprawia też wygląd skóry, likwiduje zmarszczki.... czyli to coś fajnego dla pań :)

Gdy stężeje przed podaniem skrapiamy ją octem i podajemy razem z chlebem - jest przepyszna. Warto się skusić na taką przekąskę!

Smacznego :)

Składniki:

1 duża golonka wieprzowa (ok. 80 dag)
2 nogi wieprzowe (2 x 50 dag)
3 ząbki czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek kolorowego pieprzu
2 ziarenka jałowca
pieprz

Sposób wykonania:

Umytą golonkę i nogi wieprzowe włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą (około 5 litrów). Dodać obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę, czosnek w łupinie, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, kolorowego pieprzu i jałowca. Gotować na małym ogniu przez około 3-4 godziny (jak rosół).

Następnie golonkę i nogi wyjąć z garnka i ostudzić. Oddzielić od skóry, kości, tłuszczu i pokroić. Wyciągnąć również marchewkę i pietruszkę, ostudzić i pokroić w kostkę. Wywar przecedzić, przyprawić do smaku solą, pieprzem, a na koniec przełożyć do niego mięso i warzywa.

Średniej wielkości miseczki (3-4 sztuki) wypłukać zimną wodą i przełożyć wywar z mięsem i warzywami. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki do stężenia.

Stężałą galaretę wyjąć delikatnie z miski (przy pomocy noża), położyć na talerzyk i przekroić na około 8 części. Podawać skropioną octem.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7730 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Raz robiłam z wołowinką i rzeczywiście galareta była pyszna :) no i zdrowsza ;) Z tym czosnkiem to bardzo dobry pomysł - dziękuję, ja lubię czosnek, to teraz też tak będę robić :) Pozdrawiam :)
Ewelinka [2016-11-18 09:23:32]
najlepsza jest z dodatkiem wolowiny......nie wiem czy ktos probowal......ja robilam rozne galarety, ale z wolowina jest najlepsza................ zapomnialam dodac......mimo ze gotuje sie rowniez z czosnkiem, na koniec dodac 3-4 zabki roztarte z sola,,,, nie przecisniete przez praske.......
gaga [2016-11-17 13:57:08]
Człowiek uczy się przez całe życie ;) Dziękuję za ten wypróbowany pomysł i również pozdrawiam :)
Ewelinka [2016-11-17 12:26:46]
Stężałą galaretę wyjąć delikatnie z miski (przy pomocy noża) - zły sposób. Wystarczy lekko podgrzać miskę (np. po włożeniu do ciepłej wody ) i przyłożyć talerz na wierzch miski i razem talerz i miskę odwrócić i nietknięta galareta przemieści się na talerz. Pozdrawiam.
jasiek [2016-11-16 14:04:39]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.