Przepisy Extra

Złoty miodowiec

Złoty miodowiec

Składniki:

Ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
20 dag masła
5 łyżek miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa owocowa:
30 dag dżemu truskawkowego (1 średni słoik)
30 dag marmolady (np. różanej, ½ opakowania)
2 łyżki malinówki
Masa śmietankowa:
½ litra śmietanki 30%
35 dag jogurtu greckiego (1 duże opakowanie)
3 łyżki cukru pudru
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżki żelatyny
4 łyżki wody
Polewa kakaowa:
8 łyżek masła
8 łyżek mleka
8 łyżek cukru
8 łyżek kakao do ciast
Do dekoracji:
złote kulki

Sposób wykonania:

Masło przełożyć do garnka, dodać miód i podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się roztopią, a następnie ostudzić.

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, ubite na puszystą masę jajka oraz roztopione masło z miodem. Całość razem wymieszać i zagnieść miodowe ciasto. Podzielić na trzy równe części i każdą część ciasta rozłożyć w tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C. i ostudzić.

Do miski przełożyć dżem truskawkowy, marmoladę różaną, malinówkę i razem dokładnie wymieszać.

Żelatynę zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać do niej jogurt grecki, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować.

Na jedno miodowe ciasto wyłożyć masę owocową, przykryć drugim miodowym ciastem i lekko docisnąć. Następnie wyłożyć masą śmietankową, przykryć trzecim miodowym ciastem, lekko docisnąć i włożyć do lodówki.

Do rondelka przełożyć masło. Dodać mleko, cukier i kakao do ciast. Położyć na małym ogniu i mieszać, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą kakaową polać ciasto i udekorować złotymi kulkami. Gotowy miodowiec włożyć do lodówki na około 2-3 dni.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.