Przepisy Extra

Żółte pomidorki koktajlowe w zalewie

Składniki:

1 kg żółtych pomidorków koktajlowych
Zalewa:
1 litr wody
½ łyżka soli (najlepiej kamiennej)
1 łyżeczka gorczycy
4 listki laurowe
12 listków bazylii

Sposób wykonania:

Pomidorki koktajlowe umyć i osuszyć, a następnie przełożyć do czystych i suchych słoiczków (wcześniej wyparzonych). Do każdego słoiczka włożyć po 1 listku laurowym i po 3 listki bazylii.

Do garnka wlać wodę, dodać sól kamienną i gorczycę. Całość razem zagotować i wymieszać, aby sól się rozpuściła. Lekko ostudzoną zalewą zalać pomidorki koktajlowe. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 5 minut, od zagotowania się na bardzo małym ogniu. Wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 4 słoiki po 450 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.