Małe, zgrabne pomidorki idealne na przekąskę lub dodatek obiadowy w zimie ;)
Warto skusić się na kilka takich słoiczków! Pracy przy ich przygotowaniu jest bardzo mało, a efekt super! W słoiku, a potem na stole bardzo ładnie się prezentują, kuszą i zachęcają swoim kształtem do jedzenia.
Smacznego :)
Pomidorki koktajlowe umyć i osuszyć, a następnie przełożyć do czystych i suchych słoiczków (wcześniej wyparzonych). Do każdego słoiczka włożyć po 1 listku laurowym i po 3 listki bazylii.
Do garnka wlać wodę, dodać sól kamienną i gorczycę. Całość razem zagotować i wymieszać, aby sól się rozpuściła. Lekko ostudzoną zalewą zalać pomidorki koktajlowe. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 5 minut, od zagotowania się na bardzo małym ogniu. Wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 4 słoiki po 450 ml.
Smacznego.