Przepisy Extra

Żółte drożdżowe ciasto z jagodami i rabarbarem

To niezwykle łatwe i szybkie ciasto drożdżowe. Do tego ma piękny, żółty i kuszący kolor - a to wszystko dzięki... kurkumie.

Przepis dostałam od mojej kuzynki Ani, za co bardzo jej dziękuję :) Lecz jak to ja, zmieniłam co nieco i chyba to też się opłacało ;)

Jeśli ktoś nie lubi ciast drożdżowych, bo nie lubi bawić się w wyrabianie ciasta drożdżowego, to niech się jeszcze raz przełamie i zrobi ciasto według tego przepisu.

Tutaj nawet nie "moczymy" rąk w cieście, tylko po kolei dodajemy do miski poszczególne składniki, ostawiamy w ciepłe miejsca, a po upłynięciu zaledwie 60 minut całość mieszamy i wykładamy na formę. Można nawet powiedzieć, że jest to ciasto dla leniwych... bo za bardzo to tutaj się nie napracujemy ;) Czytaj więcej

Potem rozkładamy tylko ulubione owoce - u mnie akurat owoce sezonowe - jagody i rabarbar :) No i ciacho wkładamy do piekarnika i pieczemy... a przed podaniem sypiemy białym słodkim puchem, bądź polewamy lukrem - mniam!

Powiem Wam, że to ciacho jest tak dobre, że znika błyskawicznie i to jeszcze ciepłe ;) Dla mnie chyba takie jest najlepsze!

Jednym zdaniem: jest to niezawodny przepis na niezwykle proste i bardzo dobre ciasto na każdą okazję i na każdy sezon - latem ze świeżymi owocami, zimną z morzonymi, a w okresie świątecznym z dodatkiem masy serowej lub makowej. Może też być z rodzynkami, żurawinami, orzechami, słonecznikiem - co kto lubi - pycha :)

Polecam i życzę smacznego!

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
4 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki kukurydzianej
10 dag drożdży
250 ml mleka
5 jajek
sól
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
¾ szklanki oleju
kurkuma
Owocowy wkład:
25 dag rabarbaru (masa po obraniu)
1 ½ łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka bułki tartej
15 dag jagód
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Jajka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta. Mleko lekko podgrzać.

Połowę mąki pszennej wsypać do miski, na mąkę rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wyłożyć ubitej jajka, wlać olej i na koniec rozsypać pozostałą mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą oraz szczyptę kurkumy. Całość przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać cukier trzcinowy, bułkę tartą i razem wymieszać. Jagody przebrać, opłukać i osuszyć.

Tradycyjną prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do formy. Na surowym cieście rozłożyć jagody, a na nim rabarbar. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
3.9 stars based on 4 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Gratuluję udanego ciacha i pozdrawiam moją imienniczkę :)
Dorota [2016-08-16 12:12:52]
Dzisiaj upiekłam to ciasto,wyszło przepyszne.Polecam ten przepis naprawdę nie ma przy nim pracy a jaki efekt.
dorota [2016-08-12 00:22:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.