Przepisy Extra

Zupa krem z kalarepy

Z kalarepy można też zrobić świetną zupkę, i to do tego krem!

Ta zupa jest łatwa, szybka w przygotowaniu i do tego tania. Długo też nie trzeba na nią czekać. Chwilkę warzywa się pogotują, całość miksujemy, przyprawiamy i już serwujemy...

Ma ona jasny kolor, gdyż zawiera sama "białe warzywa": kalarepę, ziemniaki, seler, cebulę i czosnek. Takie połączenie jest smaczne i zdrowe, a zupka jest pożywna i sycąca.

Można ją podawać z różnymi dodatkami: z groszkiem ptysiowym, grzankami, prażonym słonecznikiem, pestkami dyni, keksem śmietany, gorącymi tostami...pycha! Czytaj więcej

A wiadomo, że kalarepa jest bardzo zdrowa. Do jej właściwości prozdrowotnych zalicza się m.in.: usuwanie toksyn z organizmu, neutralizowanie wolnych rodników, działanie antynowotworowe.

Wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi.

Noooo... to chyba warto się jej bliżej przyjrzeć, a może i zaprzyjaźnić ;)

Smacznego :)

Składniki:

10 dag cebuli
½ łyżki oleju (np. kokosowego)
30 dag kalarepy (waga po obraniu)
20 dag ziemniaków (waga po obraniu)
2 dag selera (waga po obraniu)
750 ml wody (lub bulionu)
½ łyżeczki Vegety (bez konserwantów)
liście laurowe (w proszku)
ostra papryka w proszku
pieprz kolorowy (mielony)
sól
1 ząbek czosnku
½ pęczka natki zielonej pietruszki
1 ½ łyżki śmietanki 30%
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Kalarepę, ziemniaki i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.

Następnie warzywa zalać wodą. Dodać Vegetę oraz szczyptę liści laurowych, ostrej papryki, kolorowego pieprzu i soli. Całość razem wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Zieloną pietruszkę, opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie razem z czosnkiem przełożyć do garnka z zupą i całość zmiksować blenderem na gładką masę.

Na koniec dodać słodką śmietankę i kilka kropli soku z cytryny.

Gorącą zupę krem rozlać na talerze, polać delikatnie słodką śmietanką i udekorować listkiem zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 1 reviews Zupy
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.