smaczny.pl przepisy kulinarne

Zupa krem z kapusty pekińskiej

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
2.875 stars based on 16 reviews Zupy

Co można jeszcze zrobić z kapusty pekińskiej?? A zupkę robiliście??? ;)

Polecam, jest przepyszna, a jaka błyskawiczna do przygotowania?! :)

Można ją przygotować dosłownie w kilkanaście minut! Wystarczy, że podkroimy kapustę pekińską, por i cebulę, to razem podsmażymy, a potem przełożymy do bulionu (może być niedzielny rosołek, a nawet zwykła woda), do tego dokładamy jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i przyprawy...

Składniki:

Krem z kapusty:
20 dag ziemniaków (waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
5 dag pora
5 dag cebuli
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
750 ml bulionu
1 liść laurowy
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
1 ząbek czosnku
sól (himalajska)
pieprz czarny
natka zielonej pietruszki (świeża)
Dodatkowo:
10 dag wędzonego boczku

Sposób wykonania:

Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i poszatkować. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć kapustę pekińską, por i cebulę. Całość razem wymieszać i podsmażyć na małym ogniu.

Ziemniaki i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać bulion, wrzucić ziemniaki, seler i przełożyć całą zawartość patelni. Dodać listek laurowy i Vegetę. Razem wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zdjąć z ognia.

Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Wyjąć listek laurowy i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Przyprawić solą i czarnym pieprzem do smaku. Dodać rozgnieciony w palcach majeranek i całość razem wymieszać.

Wędzony boczek pokroić w plasterki, a następnie każdy plasterek boczku pokroić w paski. Przełożyć na suchą patelnię i zrumienić na małym ogniu.

Gorącą zupę krem przelać do bulionówek, przełożyć zrumienione paski wędzonego boczku i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.