smaczny.pl przepisy kulinarne

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Dodane przez w dniu
86 odsłon dziennie
Wyraź opinię
3.272727272 stars based on 11 reviews Zupy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki:

Zupa pomidorowa:
10 dag cebuli
2 łyżki oleju
1 kg pomidorów
pieprz czarny
ok. ½ litra rosołu
Dodatkowo:
ok. 12 dag makaronu (np. tasiemka)
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka przelać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić.

Pomidory umyć, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do cebuli. Wymieszać i razem smażyć na średnim ogniu przez około 20 minut. W połowie smażenia dodać szczyptę soli i czarnego pieprzu. Wymieszać, a następnie przekładać po około 2 łyżki na duże sitko i przecierać łyżką, a pozostałe skóry wyrzucić (i tak do wyczerpania się składników).

Do świeżo powstałego przecieru pomidorowego wlać rosół, wymieszać i zagotować. Przyprawić jeszcze ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropel soku z cytryny i wymieszać.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, nałożyć na talerze, a następnie wlać pomidorową zupę. Można udekorować natką zielonej pietruszki i podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Podobne przepisy:
EXTRA *
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
-