smaczny.pl przepisy kulinarne

Zupa z kalarepy

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 1 reviews Zupy

Prosty przepis, łatwe i szybkie wykonanie - pięknie zapowiadająca się zupka - czego chcieć więcej?? ;)

Zupa z kalarepy

Składniki:

50 dag kalarepy (waga po obraniu)
30 dag ziemniaków (waga po obraniu)
5 dag marchwi (waga po obraniu)
5 dag pora
1 ½ litra bulionu
pieprz ziołowy
1 ½ łyżki masła
1 ½ łyżki mąki pszennej
kurkuma
gałka muszkatołowa
koperek (może być mrożony)

Sposób wykonania:

Kalarepę, ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić - kalarepę z ziemniakami w kostkę, a marchewkę w plasterki. Por opłukać i pokroić w półplasterki.

Wszystkie warzywa przełożyć do gorącego bulionu. Dodać listek laurowy, szczyptę soli, pieprzu ziołowego i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut.

Na małej patelni roztopić masło, wsypać mąkę pszenną i mieszając zagotować, następnie powoli dolewać chochelką zupę (1-2 chochelki) i zagotować. Na koniec całą zawartość patelni wlać do zupy, dokładnie rozmieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę kurkumy, gałki muszkatołowej i koperek. Całość razem wymieszać i podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.