Przepisy Extra

Zupa jarzynowa z wątróbką

Któż z nas nie lubi jarzynowej zupki?? Chyba nie ma takiej osoby, bo jarzynowe zupki są pyszne i bardzo, bardzo zdrowe!

Ten przepis na zupę jarzynową jest, jak zresztą większość tego typu przepisów, bardzo prosty do wykonania. Ugotowanie zupy należy rozpocząć od przygotowania bulionu. Ważnym składnikiem zupy są wątróbki drobiowe, które należy oczyścić z błonek, ugotować w bulionie, po czym wyjąć i podsmażyć na patelni, a na koniec ponownie umieścić w garnku z zupą. Czytaj więcej

Jak widać z opisu, nasza jarzynowa jest nieco inna, ale bardzo smaczna i pożywna.

Przyprawiona, gorąca zupa z jarzyn i wątróbek, świetnie smakuje i ciekawie wygląda. Polecamy ją na każdą porę roku!

Składniki:

75 dag mrożonych warzyw (1 opakowanie)
20 dag ziemniaków
ok. 2 litry bulionu
2 liście laurowe
kilka liści lubczyku
20 dag wątróbki drobiowej
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
sos sojowy
majeranek
sól
pieprz
natka pietruszki

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Bulion zagotować, dodać liście laurowe, opłukany i pokrojony lubczyk, mrożone warzywa (marchew, fasolę szparagową, kalafior, brukselkę, por) oraz ziemniaki. Wątróbkę drobiową oczyścić z błonek i wrzucić do gotujących się warzyw. Przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut.

Następnie wątróbkę wyjąć z zupy i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę, razem wymieszać i zrumienić. Wlać ½ szklanki wody, wymieszać i zagotować. Gotową zasmażkę wlać do zupy i razem zagotować. Przełożyć pokrojoną wątróbkę. Dodać kilka kropli sosu sojowego, szczyptę majeranku oraz pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.