Przepisy Extra

Zupa kalafiorowa krem z grzybowym akcentem

Składniki:

Zupa krem:
1 litr wody
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka jałowca
10 g suszonych grzybów (ok. 6 sztuk)
40 dag kalafiora
25 dag ziemniaków (waga po obraniu)
10 dag pora
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
gałka muszkatołowa
sos sojowy
sól morska
pieprz kolorowy
Grzanki:
3 kromki razowego chleba
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
Dodatkowo:
natka zielonej pietruszki
majeranek

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca i opłukane suszone grzybki. Całość wymieszać i zagotować. Kalafiora opłukać i podzielić na małe różyczki. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do gotującej się wody dodać kalafiora i ziemniaki. Wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Por opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, przełożyć por i zeszklić. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do pora i jeszcze chwilę razem smażyć. Przełożyć do zupy, wymieszać i gotować jeszcze razem przez około 5 minut. Następnie zdjąć z ognia, z zupy wyjąć liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jałowca oraz grzybki. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę blenderem. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i kilka kropli sosu sojowego. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Razowy chleb pokroić w kostkę, oprószyć słodką i ostrą papryką w proszku. Przełożyć na patelnię teflonową i zrumienić bez dodatku tłuszczu.

Gotową zupę krem przelać do bulionówek i dodać grzanki. Wierzch zupki posypać szczyptą majeranku i udekorować natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2666666664 stars based on 6 reviews Zupy
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.