Przepisy Extra

Zupa krem z dyni z pieczarkami

Składniki:

Zupa krem:
2 łyżki masła
10 dag pora
1 ½ kg dyni (waga po obraniu)
30 dag ziemniaków (waga po obraniu)
1 liść laurowy
1 dag imbiru (korzeń)
1 łyżka śmietanki 30%
ostra papryka w proszku
przyprawa w płynie Maggi
sól kolorowy
pieprz
Pieczarkowy wkład:
2 łyżki masła
15 dag cebuli
1 kg pieczarek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Por opłukać, pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do pora przełożyć dynię i ziemniaki. Razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Następnie wlać 1 litr wody, dodać listek laurowy oraz obrany ze skórki i pokrojony w kosteczkę imbir. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.

Na koniec listek laurowy wyciągnąć i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietankę, szczyptę ostrej papryki w proszku oraz kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku kolorową solą i pieprzem.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzane masło i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli wraz ze szczyptą soli i pieprzu. Całość razem wymieszać, i gdy woda wyparuje smażyć jeszcze chwilkę.

Gorącą zupę krem wlać do bulionówek i dodać zrumienione pieczarki.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Uwielbiam zupy krem z dodatkiem pieczarek, sera feta lub z prażonymi ziarnami - słonecznikiem lub dynią - pycha!
RobeK. [2019-02-18 13:06:35]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.