Przepisy Extra

Zupa ogórkowa z serkami topionymi

Składniki:

1 litr bulionu
2 liście laurowe
20 dag ziemniaków
10 dag marchewki
10 dag pietruszki
5 dag selera
1 łyżka klarowanego masła
5 dag cebuli
25 dag ogórków kiszonych
2 ząbki czosnku
20 dag serków topionych z szynką
250 ml wody z kiszonych ogórków
1/2 pęczku koperku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do gorącego bulionu dodać liście laurowe, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Razem wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.

Masło klarowane roztopić. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na klarowanym maśle. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do cebuli i razem chwilkę smażyć. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do ogórków kiszonych i razem jeszcze chwilkę smażyć. Przełożyć do zupy, wymieszać i gotować jeszcze razem 10 minut.

Serki topione z szynką pokroić w dużą kostkę, dodać do zupy i razem dokładnie wymieszać. Następnie wlać wodę z kiszonych ogórków, wymieszać i zagotować. Koperek umyć, osuszyć, pokroić i dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.

Podane składniki wystarcza na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.