Przepisy Extra

Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia

Składniki:

Zupa:
1 głowa z karpia (i płetwy, ewentualnie 50 dag dowolnej ryby)
1 litr wody
1 liść laurowy
7 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka jałowca
1 suszony grzybek
sól
10 dag cebuli (waga po obraniu)
1 łyżka oleju
5 dag pora
15 dag ziemniaków (waga po obraniu)
2 dag selera (waga po obraniu)
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
1 łyżka śmietanki 30%
Dodatkowo:
groszek ptysiowy
natka zielonej pietruszki (suszona)

Sposób wykonania:

Głowę karpia oraz płetwy opłukać, osuszyć i przełożyć do garnka. Wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, opłukany suszony grzybek oraz szczyptę soli. Razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie odcedzić i bulion rybny przelać do nowego garnka.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Por opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Razem wymieszać i chwilkę smażyć.

Ziemniaki i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli z porem, razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do ziemniaków. Zalać bulionem rybnym i zagotować. Dalej gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Zdjęć z ognia i razem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kilka kropli soku z cytryny, słodką śmietankę i razem wymieszać.

Gorącą zupę rybną wlać do bulionówek, dodać groszek ptysiowy (można ułożyć z niego kształt ryby) i całość oprószyć szczyptą rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.6 stars based on 7 reviews Zupy
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.