smaczny.pl przepisy kulinarne

Zupa z cukinią i fasolką szparagową

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.25 stars based on 8 reviews Zupy

To lekka, zdrowa, szybka i bardzo prosta do przygotowania jarzynowa zupka.

Zawiera ona w swoim składzie bardzo zdrowe warzywa: fasolkę szparagową, cukinię, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę - korzeń i natkę oraz pora. Na koniec zabielona jest delikatnie łyżką słodkiej śmietanki, ale kto dba o linię, to może ją pomiąć... ;)

Jest ona idealna na obiad dla wegetarian, a jeśli nie dodamy śmietanki, to i weganie mogą się nią delektować :) Czytaj więcej

Lekka, jarzynowa zupka to fajny pomysł na letni, wakacyjny obiad z młodych warzyw, ale świetnie też smakuje serwowana jesienią, gdy za oknem już szaro, liście lecą z drzew i nam cięgle zimno.... brrr Tutaj dla podniesienia odporności można sobie na koniec gotowania dodać zmiażdżone ząbki czosnku.

A jeśli lubicie pikane zupki - śmiało można sypnąć więcej czarnego pieprzu i dosypać jeszcze pieprzu cayenne.

Smacznego :)

Zupa z cukinią i fasolką szparagową

Składniki:

15 dag fasolki szparagowej (żółtej)
15 dag cukinii (waga po obraniu)
10 dag ziemniaków (waga po obraniu)
5 dag marchwi (waga po obraniu)
5 dag pietruszki (waga po obraniu)
5 dag pora
1 litr wody
1 łyżeczka Vegety
sos sojowy
1 łyżka śmietanki 30%
pieprz
1 pęczek zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki i pokroić w około 2 cm kawałki. Cukinię obrać ze skórki (a jeśli ma miękką skórkę, to nie obieramy), oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę.

Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w plasterki.

Do garnka przelać wodę, dodać listek laurowy i zagotować. Następnie przełożyć fasolkę szparagową, cukinię, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i por. Dodać Vegetę, szczyptę pieprzu i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.

Pęczek zielonej pietruszki opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do zupy. Na koniec dodać kilka kropli sosu sojowego, słodką śmietankę i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.