Przepisy Extra

Zupa z cukinii na żeberkach

Składniki:

1 litr wody
30 dag żeberek wieprzowych
liście selera (kilka sztuk)
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek czarnego pieprzu
sól
1 ½ litra wody
3 łyżeczki Vegety (bez konserwantów)
50 dag ziemniaków (waga po obraniu)
50 dag cukinii (waga po obraniu)
15 dag marchwi (waga po obraniu)
5 dag pietruszki (waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
10 dag cebuli
1 pęczek koperku
2 łyżki śmietanki 30%
sos sojowy

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę (1 litr), dodać opłukane żeberka wieprzowe, liście selera, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Razem zagotować i gotować na małym ogniu bez pokrywki przez około 90 minut. Następnie przecedzić i wlać do zupy (żeberka obrać z kości, pokroić i pod koniec gotowania dodać do zupy z cukinią).

W tym czasie obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie opłukać i pokroić w kostkę. Cukinię również obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Do drugiego garnka wlać wodę (1 ½ litra), dodać Vegetę, ziemniaki, cukinię, marchewkę, pietruszkę, seler i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować jeszcze razem przez około 5 minut.

Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do zupy, wymieszać, pogotować razem przez około 2 minutki i zdjąć z ognia. Śmietankę zahartować, wlać do zupy i razem wymieszać. Na koniec dodać kilka kropli sosu sojowego, ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2 stars based on 5 reviews Zupy
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.