Przepisy Extra

Zupa z soczewicą i cukinią

Zupy, zwłaszcza jarzynowe są szczególnie polecane do obiadu, jako źródło witamin i minerałów dla organizmu człowieka.

Przepis na pyszną i pożywną zupę zamieszczony poniżej na pewno zasmakuje domownikom. Do jego przygotowania potrzebne będą warzywa: ziemniaki, marchewka cebula, cukinia oraz kiełbasa, wędzona słonina i boczek, a także sporo różnych przypraw. Czytaj więcej

Zupa ma charakterystyczny, posmak wędzonki, a z powodu zastosowanych, dosyć aromatycznych przypraw, ma oryginalny, zdecydowany smak i zapach.

Pięknie się prezentuje podana na talerzu. Kusi swoim wyglądam... mniam!

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

2 litry wody
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka czarnego pieprzu
40 dag ziemniaków (waga po obraniu)
10 dag zielonej soczewicy (1/2 szklanki)
10 dag marchwi (waga po obraniu)
5 dag wędzonej słoniny
5 dag wędzonego boczku
5 dag kiełbasy
10 dag cebuli
30 dag cukinii (waga po obraniu)
2 ząbki czosnku
majeranek
przyprawa w płynie Maggi
natka zielonej pietruszki
sól morska
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu i razem zagotować.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Zieloną soczewicę opłukać. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka z przyprawami wrzucić ziemniaki, zieloną soczewicę i marchewkę. Razem gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut.

Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i stopić. Wędzony boczek i kiełbasę również pokroić w kostkę, dodać do słoniny i razem smażyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do kiełbaski i razem smażyć. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do kiełbaski z cebulą. Razem wymieszać i smażyć przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kostkę czosnek. Następnie całą zawartość patelni przełożyć do garnka, wymieszać i razem gotować jeszcze przez 10 minut.

Zupę zdjąć z ognia, dodać szczyptę majeranku, kilka kropli przyprawy w płynie Maggi oraz pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.