Przepisy Extra

Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami

Składniki:

2 litry wody
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
1 dag suszonych grzybów
50 dag ziemniaków (waga po obraniu)
15 dag cebuli
2 łyżki oleju
20 dag wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
majeranek
tymianek
przyprawa w płynie Maggi
natka zielonej pietruszki
sól
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Suszone grzyby opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i moczyć przez całą noc. Następnie wyjąć z wody, pokroić i przełożyć do dużego garnka wraz z wodą, w której się moczyły. Wlać 2 litry wody, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jałowca. Całość razem zagotować i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, dodać do garnka z grzybkami i gotować dalej pod przykryciem przez około 20 minut.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Wędzony boczek pokroić w kostkę, dodać do cebuli i razem chwilkę podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek. Na koniec całą zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą, wymieszać i gotować jeszcze razem przez 10 minut.

Na patelni roztopić masło, dodać mąkę pszenną i zrumienić, cały czas mieszając. Następnie wlać około 1 szklankę zimnej wody i zagotować, dalej mieszając. Na koniec wlać zasmażkę do zupy, ponownie razem wymieszać i całość zagotować.

Zupę zdjąć z ognia, dodać szczyptę majeranku, tymianku, kilka kropli przyprawy w płynie Maggi i natkę zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.5 stars based on 8 reviews Zupy
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.