Przepisy Extra

Żurek z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem

Składniki:

2 litry wody (najlepiej wywaru z przenia swojskiej szynki i wędzonego boczku)
2 listki laurowe
10 ziarenek czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
40 dag ziemniaków (waga po obraniu)
5 dag cebuli
30 dag białej kiełbasy
20 dag wędzonego boczku (najlepiej swojskiego)
500 ml zakwasu na żurek
2 ząbki czosnku
½ szklanki śmietanki 30%
majeranek
sól
pieprz czarny
7 jajek

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części.

Wywar z parzenia szynki przecedzić i przelać do garnka. Dodać listki laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i zagotować.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i razem z ziemniakami przełożyć do gotującego się wywaru. Zmniejszyć ognień i gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.

Białą kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki. Wędzony boczek, który wcześniej się parzył pokroić w kostkę. Razem z białą kiełbasą przełożyć do wywaru z ziemniakami, wymieszać i pogotować przez około 5 minut. Następnie wlać zakwas na żurek, wymieszać i pogotować jeszcze całość razem przez około 5 i zdjąć z ognia.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na deskę, posypać szczyptą soli i rozgnieć widelcem, aby puścił sok. Następnie razem ze słodką śmietanką dodać do żurku. Na koniec dodać rozgnieciony w palcach majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i podawać na gorąco z ugotowanym na twardo jajkiem.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.