Advocat - Słownik kulinarny

Likier jajeczny o gęstej konsystencji, jasnożółtej barwie i słodkim smaku. Powstaje na bazie alkoholu i żółtek jaj z dodatkiem cukru lub miodu i wanilii. Minimalna zawartość alkoholu to 15%. Patenty do produkcji oryginalnego Advocatu posiada firma Bols.

Advocat jest chętnie wykorzystywany jako dodatek do kawy, lodów i deserów. Jest także składnikiem drinków. Najbardziej znany to Bombardino (advocat, whisky i czarna kawa).

Polecamy przepisy:
Polecamy artykuły:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.