Brownies - Słownik kulinarny

Tradycyjne, amerykańskie ciasto czekoladowe. Brownies mogą mieć różną konsystencję, zawsze natomiast muszą zawierać gorzką czekoladę lub kakao. Dodatkiem mogą być orzechy, rodzynki, owoce.

Legenda głosi, że brownies powstało, kiedy jego autorka Mildred „Brownie” Schrumpf zapomniała dodać do tradycyjnego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. I tak powstało niewyrośnięte, ciężkie i wilgotne ciasto czekoladowe.

Polecamy przepisy:
Polecamy artykuły:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.