Julienne - Słownik kulinarny

Stosowana w kuchni technika krojenia głównie warzyw, owoców i mięsa na cienkie, grubości kilku milimetrów i długości 3-5 cm paski lub słupki. Tak pokrojone składniki często stosowane są w przepisach na surówki i sałatki. Dodatkowo, przygotowane w ten sposób elementy służą często do dekoracji potraw. Krojenie można wykonać ostrym nożem, ale coraz częściej stosowane są specjalne nożyki, których konstrukcja pozwala na uzyskanie powtarzalnych elementów, w takich samych rozmiarach. Technika ta została opisana w XVIII wieku, a nazwa pochodzi z języka francuskiego.
Polecamy przepisy:
Polecamy artykuły:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.