Kirsz - Słownik kulinarny

Bezbarwny trunek o smaku wiśni z lekką nutą gorzkich migdałów pochodzący z mielonych pestek wiśniowych.

Jest wytwarzany z przefermentowanego zacieru z czarnych wiśni morello, który poddawany jest destylacji, a potem leżakowany jest w ceramicznych naczyniach.

Aby uzyskać 1 litr trunku potrzeba aż 14 kilogramów wiśni.

Zawartość alkoholu wynosi od 38% do 50%. Kirsz (kirch) podaje się w temperaturze pokojowej, w kieliszkach do koniaku.

Polecamy przepisy:
Polecamy artykuły:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.