Melasa - Słownik kulinarny

Gęsty i ciemnobrązowy syrop o odczynie słabo alkalicznym. Jest produktem ubocznym powstałym podczas produkcji cukru spożywczego.

W zależności od surowca, wyróżnia się:

  • melasę trzcinową - uzyskaną przy produkcji cukru trzcinowego;
  • melasę buraczaną - uzyskaną przy produkcji cukru buraczanego.

Melasa trzcinowa ma przyjemy smak i cenne właściwości lecznicze (m. in. pozytywnie wpływa na regenerację krwi, systemu nerwowego oraz na regulacje zaburzeń układu trawienia).

Melasa jest stosowana głównie do produkcji alkoholu, drożdży (piekarniczych, paszowych) i kwasów (cytrynowego, szczawiowego, gliceryny).

Melasa jest źródłem żelaza niehemowego. Może być stosowana przez osoby z anemią, sportowców, rekonwalescentów, kobiety w ciąży oraz przez matki karmiące.

Można ją używać do słodzenia kawy, herbaty, deserów oraz wypieków.

Polecamy przepisy:
Polecamy artykuły: