Miodunka (miodula, miodonka) - Słownik kulinarny

Nalewka sporządzana na miodzie. Charakteryzuje się słomkową barwą oraz wyraźnym smakiem i zapachem miodu, jest słodka. Zawartość alkoholu wynosi 30-40%. Składnikiem miodunki jest: miód, spirytus i woda, łączone w równych proporcjach. Miodunka jest tradycyjnym alkoholem Beskidów. W rejonie cieszyńskim zwana jest miodulą, w żywieckim – miodunką lub miodonką.

Miodunka może być spożywana w postaci czystej: na zimno lub gorąco z przyprawami korzennymi, a także jako składników drinków.

Polecamy przepisy:
Polecamy artykuły:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.