Pierekaczewnik - Słownik kulinarny

Zpiekane ciasto z nadzieniem (mięsnym lub słodkim) znane w kuchni tatarskiej i białoruskiej. Pierekaczewnik przyrządza się z bardzo cienko rozwałkowanych płatów ciasta, które przekłada się farszem, zwija w rulon, a następnie spiralę. Tak przygotowane ciasto piecze się w okrągłej formie o średnicy minimum 25 cm. W efekcie uzyskuje się ciasto przypominające skorupę ślimaka.

Z języka białoruskiego pierekaczewnik można przetłumaczyć jako „przekładaniec”.

Polecamy przepisy:
Polecamy artykuły:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.