Pumpernikiel - Słownik kulinarny

Ciemny razowy chleb, pieczony w formie z gruboziarnistej mąki żytniej, często z dodatkiem, miodu, melasy i słodu.

Jest koloru brunatnego, a czasami prawie czarnego. Jest on lekkostrawny i zawiera dużo błonnika.

W sklepach można go spotkać pokrojonego w kromki i szczelnie zapakowanego.

Pieczywo to charakteryzuje się stosunkowo długim terminem przydatności do spożycia, a mianowicie kilka tygodni po otwarciu opakowania i pół roku w szczelnym opakowaniu.

Polecamy przepisy:
Polecamy artykuły:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.