śliwowica - Słownik kulinarny

Wysokoprocentowy napój alkoholowy (do 80%) produkowany ze śliwek węgierek. Owoce muszą być w pełni dojrzałe, aby miały maksymalną zawartość cukru. Śliwki są gniecione na miazgę. Niekiedy używa się domieszki owoców z pestkami. Wówczas śliwowica ma charakterystyczny posmak migdałów. Przefermentowany zacier destyluje się zazwyczaj dwukrotnie, ale niektóre odmiany są poddawane nawet trzykrotnej destylacji. W dalszej kolejności większość odmian śliwowicy leżakuje w dębowych beczkach. Okres dojrzewania trwa 2-5 lat.

Śliwowica jest specjałem Europy Środkowo-Wschodniej. Z jej wyrobu słynie: Chorwacja, Serbia, Bułgaria, Węgry, Czechy, Słowacja, a także Polska, gdzie najbardziej znana jest Śliwowica Łącka. Jest ona butelkowana bezpośrednio po destylacji, a zawartość alkoholu wynosi 60-80%.

Śliwowica najczęściej jest spożywana w postaci czystej. Serwuje się ją jako digestif, po posiłku.

Polecamy przepisy:
Polecamy artykuły: