Solianka (solanka) - Słownik kulinarny

Tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej, popularna także w kuchni kresowej. W zależności od rodzaju wywaru wyróżnia się soliankę mięsną, rybną i grzybową. Każda z nich musi być przygotowana z kilku odmian głównego składnika. I tak:

  • solianka mięsna z mięs gotowanym, wędzonych, wędlin, słoniny;
  • solianka rybna z gotowanych, wędzonych, solonych ryb (najczęściej jesiotrowatych);
  • solianka grzybowa z różnych rodzajów grzybów suszonych, marynowanych, kiszonych.

Do wywaru dodaje się kwas chlebowy, kiszone ogórki, oliwki lub kapary. Niezbędnym składnikiem jest także śmietana, liczne przyprawy i zioła (pieprz, koper, pietruszka).

Polecamy przepisy:
Polecamy artykuły:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.