smaczny.pl przepisy kulinarne

Andrzejki

Andrzejki - wieczór wróżb i dobrej zabawy
Popularne Andrzejki znane też jako Jędrzejki to magiczny wieczór z odkrywającymi przyszłość wróżbami.
Syndrom dnia poprzedniego, czyli sposoby na kaca
Po szaleństwach sylwestrowej nocy przychodzi czasem nieco gorszy czas. Szczególnie, gdy przesadzimy z ilością wypitych trunków.
Jak dobrać wino do świątecznych potraw?
Do świąt coraz mniej czasu. Zaczynamy się więc zastanawiać nad tegorocznym świątecznym menu.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z parówką
Te apetycznie wyglądające ślimaczki to nic innego jak parówki ukryte, a dokładnie zawinięte w uwielbiane przez większość z nas ciasto francuskie :)
Czerwona kapusta w świątecznym wydaniu
Przedstawiam Wam fajny i sprawdzony przepis na przepyszną czerwoną kapustkę :) Trochę krojenia przy niej jest, ale naprawdę warto się na nią skusić.
Rozgrzewająca domowa herbata z imbirem
Imbir cienko obrać ze skórki, opłukać i pokroić w małą kostkę. Jedną łyżeczkę pokrojonego imbiru (około 4 g) włożyć do szklanki razem z jednym woreczkiem herbaty.
Krążki cebuli w cieście
Cebulę obrać i pokroić w krążki o grubości około 1 cm. W misce wymieszać mąkę pszenną, słodką paprykę w proszku, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
Paprykowo-cebulowa sałatka ze śledziem
Coś nowego dla miłośników śledzi ;) To prosta, łatwa i do tego szybka sałatka ze śledziem.
Słodkie kulki
To prosty i dosyć efektowny produkt cukierniczy, bo trudno te brązowe kulki nazwać wypiekiem.
Grzyby w zalewie
Pieczarki opłukać i osuszyć. Następnie obtoczyć w jajku, w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor.
Biszkopt z zieloną masa jogurtową i galaretką
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
Śledzie z cebulą w oleju i musztardzie
Pyszna, prosta i szybka do zrobienia sałatka śledziowa. Potem należy ją włożyć na 2 dni do lodówki, żeby składniki się przegryzły.
Lekki deser
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 i ½ szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
Warstwowy herbatnikowiec z kajmakiem
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać).
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.