smaczny.pl przepisy kulinarne

Burak

Czerwone buraki ze śmietaną
Czerwone buraki umyć, wrzucić do gotującej się wody i ugotować. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Zakwas z czerwonych buraków i innych warzyw
Nasz wigilijny czerwony barszcz będzie smaczny i będzie miał piękny kolor, jeśli zrobimy go na naturalnym buraczanym zakwasie :)
Sałatka z czerwonych buraków i ogórków
Czerwone buraki umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Sałatka z buraków i marchewki na zimę
Czerwone buraki i marchew umyć i wrzucić w skórce do gotującej się wody. Ugotować osobno (buraki w jednym garnku, a marchew w drugim garnku), następnie ostudzić, obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Sałatka z czerwonych buraków i pora
Czerwone buraki umyć i wrzucić w skórce do gotującej się wody. Ugotować, ostudzić i obrać ze skórki.
Zakwas z czerwonych buraków
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc to już ostatni dzwonek na domowy zakwas z czerwonych buraków ;)
Sałatka z czerwonych buraków
Czerwone buraki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać ok.
Sałatka obiadowa z czerwonych buraków i białej kapusty
Czerwone buraki i marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Sałatka z czerwonych buraków i czerwonej papryki
Czerwone buraki ugotować, ostudzić, obrać ze skórki i umyć. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Buraczany zakwas z cebulą
Czerwone buraki (u mnie małe buraczki o średnicy około 3 cm) obrać cienko ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki (duże buraki pokroić w półplasterki).
Zupa krem z czerwonych buraków
Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę.
Aromatyczny zakwas buraczany do picia i do wigilijnego barszczu
Wodę zagotować. Do ciepłej wody dodać cukier i sól, dokładnie razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Buraczki zasmażane z jabłkiem i cebulką
Surowe buraki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię.
Barszcz do picia z wędzoną nutką
Przepyszny, rozgrzewający i aromatyczny barszczyk jest idealny do popijania pasztecików, krokietów, a także "zimnych" sałatek - mniam :)
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.