smaczny.pl przepisy kulinarne

Przeziębienie

Domowe sposoby na przeziębienie
Katar, kaszel, chrypka, ból gardła... Przeziębienie choć zazwyczaj nie jest groźne to na pewno bardzo dokuczliwe.
Cebula skuteczna na przeziębienie
Wodnisty katar, zatkany nos, ból gardła, kaszel, zawroty głowy, podwyższona temperatura ciała to klasyczne objawy przeziębienia.
Maliny - naturalne lekarstwo na przeziębienie
Są pyszne, aromatyczne i trudno się im oprzeć. Zresztą wcale nie trzeba, bo maliny są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów.
Zdrowotne czosnkowe kuracje
Czosnek przez nasze babcie był uważany za niezastąpione lekarstwo na wiele schorzeń.
Odporność przedszkolaka
Wrzesień to czas powrotów do przedszkola i jednocześnie czas wzmożonych infekcji i przeziębień.
Niezwykłe właściwości zwykłej herbaty
Zima to czas, kiedy szczególnie cenimy filiżankę gorącej herbaty. Z dodatkiem malin rozgrzewa, z cytryną i miodem pomaga odpędzić przeziębienie, czarna odpręża, relaksuje i uspokaja, ale może także pobudzać niczym kawa.
Co jeść, aby wzmocnić odporność?
Za oknem na przemian: deszcz, śnieg, przeszywający wiatr, trochę słońca... iście wybuchowa mieszanka.
Zamiast cukru - miód!
Od najdawniejszych czasów miód uznawany jest za niezwykle cenną substancję odżywczą i leczniczą.
Cud miód :)
Apiterapia to metoda profilaktyki i leczenia produktami pszczelimi... między innymi miodem, który ma silne działanie antybiotyczne, regeneracyjne, detoksykacyjne, znieczulające i ogólnie wzmacniające.
Jesienna dieta
Kapryśna aura każdego dnia wystawia nasz organizm na ciężkie próby. Dlatego jesienią powinniśmy szczególnie zadbać o właściwą dietę bogatą w warzywa, owoce i ryby.
Gorączka u malucha
Gorączka nie zawsze zwiastuje kłopoty. Zawsze natomiast wywołuje stres i niepokój u rodziców oraz wymaga obserwacji dziecka.
Imbir - panaceum Wschodu
Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych na świecie. Znany był 3000 lat temu.
Dzika róża na jesienne infekcje
Dzika róża rośnie na polach, obrzeżach lasów, w zaroślach, miejskich skwerach i przy drogach.
Pigwa - najbogatsze źródło pektyn
Cytrynowo-żółte owoce pigwy kształtem przypominają wydłużone jabłka. Nie zachęcają jednak tak jak jabłka czy gruszki do bezpośredniej konsumpcji – mają twardy miąższ i cierpki smak.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.