smaczny.pl przepisy kulinarne

Wigilia

Wigilijne zwyczaje, symbole i przesądy
Wigilijną wieczerzę rozpoczynamy wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdki. Dzielimy się opłatkiem, jemy dwanaście potraw, a pod udekorowaną choinką układamy prezenty.
Potrawy wigilijne na naszym stole
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas dużymi krokami. Już pora na zrobienie listy z potrawami, które będą na naszym tegorocznym wigilijnym stole, a także przygotować listę zakupów.
Siemieniotka
Siemieniotka to zupa wigilijna popularna na Śląsku. Przygotowuje się ją z konopi: gotuje i wyciska tłuczkiem mleczko.
Wigilijne uszka z kokosową nutką
Suszone grzyby wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, a następnie zalać wrzącą wodą i zostawić w niej na około 6 godzin.
Zdążyć przed wigilią, czyli jak rozplanować przedświąteczne prace?
Święta to wspaniały, radosny czas - spotkania w gronie rodziny i przyjaciół, magiczna atmosfera, zapach choinki i pierniczków relaks, odpoczynek.
Tradycyjne potrawy wigilijne
Wigilia tuż, tuż. Za kilka dni podzielimy się opłatkiem i usiądziemy przy wigilijnym stole.
Kapusta wigilijna
Ile domów, tyle przepisów na różne wigilijne dania... Ale do karpia, jako dodatek zawsze była i jest kapusta z grzybami, jednak i przepisy na ten dodatek różnią się od siebie pod względem użytych składników.
Uszka z grzybami i porem
Uszka z czerwonym barszczem to jedno z dwunastu potraw wigilijnego stołu i jedna z najpopularniejszych zup wigilijnych.
Pieczone ziemniaki na wigilijny stół
Piękne, apetyczne, pachnące, z lekko chrupiącą skórką ziemniaczki do karpia, kapusty z grzybami.
Zakwas z czerwonych buraków
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc to już ostatni dzwonek na domowy zakwas z czerwonych buraków ;)
Sałatka śledziowa z jabłkiem i porem
Matiasy wyjąć z oleju, opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na 30-40 minut. Następnie opłukać, osączyć z wody i pokroić w kostkę.
Karp wigilijny
Ten aromatyczny i pyszny karp tak dobrze smakuje tylko raz w roku - tylko w Wigilię - w ten magiczny dzień można go jeść na wiele sposobów, ale najsmaczniejszy jest chyba smażony w tradycyjnej złotej panierce z bułki tartej - mniam! Smacznego :)
Sałatka śledziowo-pomidorowa pod serową pierzynką
Matiasy zalać zimną wodą, dodać ocet, wymieszać i moczyć przez 30-60 minut, następnie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Zakwas do czerwonego barszczu
Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w grubsze plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.