smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy na Walentynki (strona 5)

Karmelowy herbatnikowiec
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Ptyś
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Torcik truskawkowo-galaretkowy
Przedstawiamy łatwy do wykonania w domu torcik z dodatkiem świeżych truskawek, przekładany masą śmietankową oraz przykryty warstwą herbatników.
Trufelki kokosowe
5 dag masła roztopić na patelni i dodać wiórki kokosowe. Zrumienić je i ostudzić.
Tort brzoskwiniowy
Brzoskwinie osączyć z zalewy. 2 połówki odłożyć do dekoracji, a pozostałe brzoskwinie pokroić w paski.
Arbuzowa sałatka
To przepis na wspaniałą sałatkę, w skład której wchodzą bardzo różne składniki: arbuz, mandarynki, galaretka, śmietana i cukier waniliowy.
Kuleczki Rafaello
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka.
Walentynkowe serduszka
Do mąki pszennej dodać miękkie masło, jajka, wsypać kisiele w proszku, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Owocowa sałatka dla dwojga
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Następnie ostudzić, schłodzić w lodówce i gdy stężeje pokroić ją w kostkę.
Lodowiec
Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, i do gotującego się mleka wlać masę z żółtek, ciągle mieszając.
Brzoskwiniowiec na zimno
Na dnie średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) rozłożyć biszkopty. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić.
Cappuccino na zimno
W półtorej szklanki gorącej wody rozpuścić 1 galaretkę i ostudzić. Następnie nasączać biszkopty w tej galaretce i kłaść jeden obok drugiego na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm.
Ciasto toffi z biszkoptami
Pyszny biszkopt z karmelem, bitą śmietaną - na górze galaretka brzoskwiniowa. Całość tworzy niezapomniany smak.
Serniczek
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.