Rodzynki - Słownik kulinarny

To suszone winogrona, zaliczane do bakalii, ich rodzaj zależy od gatunku winogron z których zostały wykonane. Mogą być spożywane na surowo, bez dodatków, a także z innymi produktami np. w deserach, sałatkach, surówkach, jak również po upieczeniu, znajdują się np. w różnego rodzaju przepisach na ciasta. Są zdrową przekąską, często stosowane przez osoby stosujące diety odchudzające. Warto zaznaczyć, że dopuszczalna dzienna norma spożycia w tym wypadku wynosi 100 kcal, czyli ok. 30 g. Zawierają błonnik, korzystnie działający w stanach zaparcia. Wapń i bor zapobiega osteoporozie. Magnez oraz witaminy z grupy B wpływają na koncentrację. Witaminy z grupy C i E zwalczają wolne rodniki, tym samym spowalniają proces starzenia się organizmu. Rodzynki zwiększają odporność organizmu, wspomagają pracę serca oraz poprawiają wygląd skóry, a więc mają wpływ na samopoczucie. Rodzynek nie powinny spożywać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, a także z chorobą wrzodową oraz stosujące dietę lekko strawną. Cechą charakterystyczną rodzynek jest duża zawartość cukru (55-70%), są więc bardzo słodkie, dlatego nie poleca się ich chorym na cukrzycę. W długo przechowywanych rodzynkach może dojść do skrystalizowania się zawartego w nich cukru, co nie wpływa na ich wartość. W celu rozpuszczenia cukru zaleca się krótkotrwałe moczenie w płynie, np. w gorącej wodzie. Należy zachować umiar w ilości spożywanych codziennie rodzynek, gdyż zawarta w ich białku tyramina może powodować między innymi bóle głowy. W celu przedłużenia trwałości rodzynki konserwuje się dwutlenkiem siarki, co niestety obniża ich wartość i niekorzystnie wpływa na osoby chore na alergie. Rodzynki można znaleźć w wielu popularnych przepisach kulinarnych np. „Śledzie z rodzynkami”.
Polecamy przepisy:
Polecamy artykuły: