Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami: 2 piersi kurczaka 200 g pieczarek 1 cebula 150 ml śmietanki 36% 75 ml białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku wykonanie: 1. Na patelni podgrzej oliwę. Kiedy będzie ciepła, dodaj łyżkę masła. 2. Filety z kurczęcia z obu stron posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. 3. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu na złoto z każdej strony. 4. Umyj i obierz pieczarki. 5. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia. Polej tłuszczem, w którym się smażyło i wstaw na ok. 6 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. (Nie myj patelni, żeby zachować smak do sosu.) 6. Pokrój pieczarki na kawałeczki. 7. Cebulę posiekaj w kostkę. 8. Zmiażdż czosnek. 9. Na tej samej patelni, na której smażyłeś kurczaka, rozgrzej łyżkę masła i wrzuć pieczarki. 10. Posól je i posyp świeżo zmielonym pieprzem. 11. Kiedy zmiękną, dodaj cebulę i czosnek i smaż wszystko 3 - 4 min. 12. Zalej całość winem i śmietaną. Wymieszaj, zagotuj i trzymaj na średnim ogniu, aż odrobinę zgęstnieje. 13. Przypraw sos ziołami prowansalskimi. 14. Przełóż podpieczonego kurczaka do sosu, wymieszaj i posyp pieprzem. 15. Przed podaniem możesz ozdobić danie gałązką rozmarynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.