Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie     

  1. Wczoraj
  2. Ostatni tydzień
  3. Tajska zupa z kurczaka

    Zapraszam na film z przepisem jak w prosty sposób zamienić rosół w aromatyczną tajską zupę. Smacznego:) Składniki: 1,5 l rosołu z kurczaka 1 opakowanie makaronu ryżowego 8 ząbków czosnku 6 plasterkow korzenia imbiru wraz ze skórką 2 gwiazdki anyżu 1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego 1 laska cynamonu 1 łyżeczka cukru palmowego 2 łyżki sosu rybnego 500 gram piersi z kurczaka smażone płatki czosnku natka kolebdry kielki fasoli mung czerwone i zielone chili sos hoisin Sos sriratcha
  4. Prawdziwy czeski gulasz

    Serdecznie zapraszam na klasyk czeskich gospod-cudowny gulasz z wołowiny podawany zazwyczaj z knedlikami. Smacznego:) Składniki: 1 kg mięsa wołowego na gulasz 600 ml bulionu-warzywny lub wołowy 50 gram smalcu 3 białe cebule 2 liście laurowe 1 łyżka mielonej ostrej papryki 2 łyżki mielonego kminku 4 łyżki mielonej słodkiej papryki 2 szczypty majeranku 2 łyżki przeciśniętego czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia Najlepiej smakuje z knedlikami lub kluskami na parze.
  5. Wcześniej
  6. Chińskie placuszki z dymką

    Zapraszam na bardzo łatwy przepis na cudowne, chrupiące placuszki z dymką:) Smacznego:) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzątku 2 pęczki posiekanej dymki olej sezamowy sól olej do smażenia
  7. Zupa wonton

    Zapraszam na przepis na domową wersję klasyka menu chińskich restauracji-zupę wonton. Smacznego:) Składniki: Wontony: 2 opakowania gotowego ciasta na pierożki wonton 500 gram mielonej wieprzowiny 7 dużych krewetek tygrysich-ok 200 gram 2 cm korzenia imbiru 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżki chińskiego wina do gotowania 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki oleju sezamowego Bulion: 1 litr lekkiego bulionu drobiowego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 pęczek dymki 5 plasterków imbiru wraz ze skórką 2 ząbki czosnku
  8. Zapraszam na bardzo prosty i szybki w wykonaniu smażony makaron ryżowy z wołowiną. Smacznego:) Składniki: 200 gram ligawy wołowej 200 gram makaronu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek dymki 1 opakowanie 200 gr kiełków fasoli mung dwie garście liści szpinaku 4 łyżki oleju roślinnego Sos: 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka chińskiego wina do gotowania 1 łyżka sosu ostrygowego 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
  9. Serdecznie zapraszam na wersję wegetariańską pysznej potrawy kuchni chińskiej-makaronu dan dan. Smacznego:) Składniki: 100 gram granulatu sojowego 400 ml wody 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 2 cm imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pasty doubanjiang lub czerwonego miso 1 łyżka cukru zblanszowany szpinak Bulion: 500 ml wody 4 grzyby suszone shitake kilka sztuk kombu 400 ml mleka sojowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 4 łyżki pasty tahini 1 łyżka octu ryżowego
  10. Poszukuję przepisu który kiedyś ciocia robiła z jakiejś okazji. Nie pamiętam przepisu I wykonania. Wiem tylko że było to ciasto coś ala kruche które przepuszczało się przez maszynkę do mięsa i nie wiem na którym etapie zalewalo się mlekiem skondensowanym. Chodzi mi o nazwę ciasta ale jak by ktoś miał przepis to też była bym wdzięczna.
  11. Bezglutenowo

    Ja polecam się rozejrzeć za książkami kucharskimi, są takie tylko z bezglutenowymi przepisami
  12. Malibu

    Czy da się naprawić jakoś malibu jeśli zrobiły się takie małe grudki?
  13. Raffaello z adwokatem

    Wypróbuję bardzo chętnie, robiłam co prawda kilka razy rafaello ale z adwokatem nigdy
  14. Co Upiekliście Na Niedzielę Lub Co Pieczecie?

    Zrobiłam takie ciekawe ciasto, nazwałam je Wulkan :) pyszne truskawkowo-śmietankowe troche zainspirowane ciastem Kilimandżaro , ale w nowej odsłonie ..." Wulkanicznej " hihi
  15. Ciasto Wulkan

    Ciasto: 5 Jajek 170 g cukru 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g mąki ziemniaczanej 30 g gorzkiego kakao 40 g masła Masa: 600 ml śmietany kremówki 30% 500 g truskawek ( mogą być mrożone ) 1 op. Żelatyny w proszku ( 9 g ) 4 łyżeczki dżemu truskawkowego 4-6 łyżek cukru ( w zależności od słodkości truskawek ) Polewa : Galaretka truskawkowa lub: 1 szkl. Soku truskawkowego lub syropu z wodą 2-3 łyżki zmiksowanych truskawek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru ( lub na smak ) Troszkę czerwonego barwnika spożywczego dla lepszego koloru Wykonanie: Ciasto : masło stopić. Białka oddzielić od żółtek . Żółtka ubić z 3/4 szkl cukru na biały krem. Białka ubić na sztywno dodając resztę cukru. Białka wymieszać z żółtkową masą. Wszystkiego pozostałe sypkie składniki ciasta wymieszać ze sobą i przesiać do jajek. Wymieszać dokładnie ale delikatnie. Na koniec wlać letnie masło i delikatnie zamieszać . Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 28 cm średnicy i piec ok. 35 min w 180'C. Wyjąc z formy i ostudzić . Masa: Truskawki zmiksować , dodać cukier do smaku . Odłożyć 2-3 łyżki do polewy. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody . Odstawić na 5-10 min. Śmietanę zmiksować na sztywno. Żelatynę podgrzać w mikrofalówce ok. 20 sekund aż sie rozpuści o bedzie ciepła . Dodać do żelatyny 1-2 łyżki śmietany , rozmieszać i wlewać stopniowo do reszty śmietany , cały czas miksując . Następnie dodać koktajl truskawkowy i wymieszać łopatką wszystko. Dodać podgrzany dżem i przemieszać " niedokładnie ". Wykończenie: masę wlać do wyłożonej folią spożywczą miseczki mniej więcej 26 cm średnicy. Musi być ciut mniejsza niż średnica ciasta. Wstawić do lodówki na 1-1,5 h by trochę stężało. Ciasto przekroić na dwa placki , dolny powinien być nieco grubszy. Na spod talerza lub tacki położyć gruby blat ciasta. Wyjąc lekko stężałą masę i szybkim ruchem dłoni odwrocić z miską na ciasto , zdjąć miskę. Folie powyciagac na brzegach spod ciasta jeśli została przygnieciona , sprawdzić czy masa dobrze leży na cieście. Tak razem z folią jeszcze na wierzchu wstawić na jeszcze godzinkę do lodówki. Drugi blat ciasta pokroić na 12 kawałków jak tort. Wyjąć tort z lodówki zdjąć delikatnie folię. Dookoła kopca poustawiać obok siebie kawałki ciasta spiczasta stroną do góry . Lekko docisnąć. Powstał wulkan . Wstawić na następną godzinę do lodówki. Polewa: przygotować galaretkę truskawkową w połowie wody . Ostudzić i dobrze tężejącą wylać powoli na ciasto imitując lawę . Odstawić najlepiej na noc do lodówki. Lub: Zimny Sok lub inny płyn wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać cukier i odłożone zmiksowane truskawki, ewentualnie dodać trochę barwnika i zagotować cały czas mieszając, powstanie cos w rodzaju kiślu. Odstawić z ognia , poczekać minutę i delikatnie , zaczynajac od środka wylewać łyżka na tort, imitując lawę. Uwaga: szybko stygnie!
  16. Stefanka na herbatnikach

    Też niedawno zrobiłam takiego herbatnikowego przekładańca, przy czym przepis był zupełnie banalny, składały się na niego właśnie herbatniki, budyń waniliowy, kajmak, polewa czekoladowa i orzeszki. Takie ciasto można zrobić dosłownie w pół godziny, polecam!
  17. Wyśmienity Czerwony Barszcz

    Dotąd bałam się samodzielnie gotować barszcz, ale ten przepis wydaje się całkiem prosty, może wreszcie zaryzykuję. Mam tylko pytanie, ile soku z cytryny należy dodać i ile bulionu przygotować?
  18. Nasz pomysł na leczo

    Moje leczo za każdym razem wygląda inaczej, a to przez to, że robię je z tego, co akurat zalega mi w lodówce ;) Podstawą zawsze są pomidory, papryka i mięso mielone, ale reszta się często zmienia i podobno zawsze wychodzi pyszne.
  19. Sałatka Gyros

    Ja też robię sałatkę gyros warstwowo i zawsze znika jako pierwsza. Szkoda tylko, ze jest tak wysoko kaloryczna, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić.
  20. Kotlety jajeczne

    Wygląda świetnie, ale chyba jest bardzo ciężko strawne, prawda? Uwielbiam takie połączenia, ale do dietetycznych się niestety nie zaliczają ;)
  21. Prezent Dla Żony

    Nie znamy Twojej żony, więc ciężko powiedzieć, co ją zadowoli ;) Jak jakiś designerski młynek, który będzie pasował do wystroju kuchni, to fajnie
  22. Blog kulinarny Oslov

    mmmm po zdjęciach pycha, przejrzę sobie
  23. Wegetariański ramen

    Zapraszam serdecznie na pyszny ramen w wersji wegetariańskiej. Smacznego:) Składniki: Dashi: 750 ml zimnej wody 4 suszone shitake duży kawałek kombu Wywar: 300 ml mleka sojowego dashi 2 szalotki 2 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru garść dymki 3 łyżki przetartych ziaren prażonego sezamu 50 ml sosu sojowego 50 ml mirinu 50 ml sake 2 łyżki miso 1 łyżeczka gochujang 1 łyżeczka oleju sezamowego zblanszowane liście szpinaku 1 opakowanie tofu marynowane jajka makaron ramen shichimi togarashi do smaki
  24. Spaghetti aglio e olio

    Zapraszam na klasyk kuchni włoskiej-pyszne, proste w przygotowaniu spaghetti aglio e olio. Smacznego:) Składniki: 350 gram makaronu spaghetti 5 dużych ząbków czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 80 ml oliwy z oliwek 1 filecik anchovis starty ser parmigiano reggiano i pecorino roano
  25. Focaccia

    Zapraszam na bardzo prosty przepis na domową focaccię. Smacznego:) Składniki: 600 gram mąki 25 gram świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 50 ml ciepłej wody 100 ml maślanki 100 ml oliwy z oliwek 1 mała główka czosnku suszone oregano sól gruboziarnista starty ser grana padano
  26. Pho Bo-wietnamska zupa z wołowiną

    Zapraszam na przepis na domowe, aromatyczne pho bo:) Smacznego:) Składniki: Bulion: 3 l wody 1,5 kg kości wołowych 500 gram wołowiny-część goleniowa 2 łyżki soli 2 łyżki sosu rybnego 1 duży kryształ cukru-rock sugar 2 cebule 7 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kolendry 3 gwiazdki anyżu 1 kawałek kory cynamonu Dodatki: sos hoisin sos sriracha świeża kolendra dymka kiełki fasoli mung biała cebulka czerwona cebulka papryka chilli limonka
  27. Zapiekanka W Naczyniu Żaroodpornym Zakryta ?

    Sądzę, że zapiekanka bez przykrycia szybciej stanie się sucha i chrupiąca, zwłaszcza na wierzchu. Pod przykryciem wszystko będzie się bardziej dusiło niż piekło i dlatego wydaje mi się, że metoda jest zależna od tego co mamy w środku zapiekanki i co chcemy osiągnąć. Osobiście zawsze przykrywam naczynie żaroodporne bo wolę kiedy składniki po upieczeniu nadal są miękkie :)
  28. Sałatka z kurczakiem i pestkami dyni

    Wygląda bardzo apetycznie.
  1. Pokaż więcej aktywności
×