Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie     

  1. Wczoraj
  2. Sałatka z kurczakiem i pestkami dyni

    Wygląda bardzo apetycznie.
  3. Masło Czosnkowe

    Masło czosnkowe jest cudowne - najbardziej lubię takie z odrobiną pietruszki i soli na ciepłej bagietce z piekarnika.
  4. Ostatni tydzień
  5. Wcześniej
  6. Sałatka z kurczakiem i pestkami dyni

    Wow ;) Chyba spróbuję dziś na kolację! ;)
  7. Baba ghanoush-pasta z pieczonego bakłażana.

    Wygląda pysznie! :) W sumie to ciekawe, lubię takie nowości wprowadzać do domu.:)
  8. Sałatka z kurczakiem i pestkami dyni

    Brzmi cudownie !
  9. Jakie to warzywo

    Witam, jadłem niedawno potrawę, w której były takie zielone podłużne przyprawy wielkości oliwki, tylko z dużymi pestkami (wiele pestek ) w smaku dosyć ostre. Co to może być?
  10. Placki Z Cukini - Dlaczego Mi Nie Wychodzą?

    Cukinię trzeba bardzo dobrze odcisnąć, żeby nie było w niej ani grama wody bo wyjdzie paciara. A dodatkowo smażenie na mniejszym ogniu powinno dużo pomóc. Ewentualnie można piec w piekarniku.
  11. Jak wykorzystać zbędny chleb?

    Ja robię bułkę tartą i czasami grzanki, jak chleb się jeszcze nadaje do zjedzenia.
  12. Rozmaryn - gdzie go dodać?

    Rozmaryn świetnie pasuje do mięs. Ja go bardzo lubię dodawać do schabu.
  13. Hej! Chciałem się Wam pochwalić moim blogiem, gdzie przygotowuję zdrowe dania kuchni Paleo. Może kogoś zainspiruję: Krewetki w kokosowej panierce z sosem Sweet Chilli Wołowe kebaby z chlebkiem naan i pikantną surówką Indyk w kokosowym sosie curry Wytrawne gofry z szarpaną wieprzowiną
  14. gotowanie napłycie indukcyjnej

    Pamiętam jak po całym życiu gotowania na gazowej musiałam się przerzucić na indukcję... na początku też mi szło opornie ale to raczej kwestia braku wyczucia. Z czasem doszłam do tego że mogłam "przyporządkować" poziom z indukcji na odpowiadającą mu moc kuchenki gazowej. Dalej poszło jeszcze lepiej bo nauczyłam się korzystać z dodatkowych funkcji typu Powerboost i wszystko gotuję dwa razy szybciej niż na gazowej ;) Jednak faktycznie bardzo ważne jest żeby mieć dobre i przede wszystkim dostosowane do indukcji garnki jak wspominała pietruszka_21.
  15. Jakie Pierogi Najbardziej Lubicie?

    Przede wszystkim z pieczarkami, dalej ruskie a na końcu z ziemniakami, skwarkami i bryndzą. Palce lizać! Kiedyś jeszcze jadłam pierożki z afryki Fataya. Są z mięsem i podali je nam z jakimś sosem, ni to czosnkowy, ni to tatarski... sama nie wiem ale były przepyszne!
  16. Krem z kukurydzy

    Hej. Jakiś czas temu, w restauracji miałam okazję spróbować krem z kukurydzy i... zakochałam się w nim. Był aksamitny, o delikatnym smaku i pięknym kolorze. Postanowiłam zrobić taka sam w domu więc zaczęłam poszukiwania przepisu w internecie. Tyle, że co strona to inny przepis, poza tym wiadomo, każdy zachwala swój. Dlatego chciałabym się spytać czy macie jakieś sprawdzone przepisy na taki kremik? Czy w ogóle jedliście taki? Dodam tylko, że nie było w nim całych ziaren :)
  17. Olej Lniany W Kuchni , Dieta Dr Budwig

    Uwielbiam olej lniany, bardzo często używam go na przykład do sałatek czy sosów. Świetnie działa na metabolizm cholesterolu a poza tym zawiera dużo witaminy E czyli tak zwanej witaminy młodości ;) Nie wolno jednak zapominać, że można używać go tylko na zimno!
  18. Witamy Wszystkich

    Dzień dobry! 😀
  19. Cześć, na początku muszę mocna podreślić, iż jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o gotowanie i pieczenie, dlatego chciałbym się zwrócić do Was o pomoc. Mianowicie, w ramach prezentu urodzinowego dla mojej dziewczyny zaplanowałem włożyć w to trochę serca i spróbować coś upiec. Z racji tego, że nie mam zbytniego doświadczenia w kuchni, zdecydowałem się na raczej mało wykwintne specjały, takie jak amerykańskie cookies, muffinki, tarty z owocami i oczywiście tort. Jednak, aby móc je wszystkie pochłonąć bez większych wyrzutów sumienia wpadłem na pomysł, aby ogromne ilości cukru potrzebne do przygotowania powyższych wypieków zastąpić czymś zdrowszym. I tutaj pojawia się moje pytanie, co dokładnie? Stewia, ksylitol? Czy nie wpłynie to znacząco na smak i będzie dało się to zjeść? Oraz czy wszystko normalnie się upiecze, nic się nie zepsuje? Ponadto szukając informacji na temat zdrowych zamienników znalazłem takie wynalazki jak mąka z amarantusa oraz mąka kokosowa. Myślicie, że w tym przypadku też można dokonać podmiany? Z góry ogromne dzięki za pomoc i zrozumienie! Pozdrawiam!
  20. Rozmaryn - gdzie go dodać?

    Ja dodaję świeże listki do pieczonego mięsa albo do sosu. Uwielbiam jak pachnie w całym domu 😍
  21. Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    Kurczak pieczony w piekarniku z papryką, cukinią i pieczarkami. Cierpię na brak czasu, a to danie samo się robi i jest smaczne 🙃
  22. Firana Czy Roleta?

    Zazdrostka i upięte zasłonki. Ładnie wygląda i można szybko wyprać :) i koniecznie moskitiera na oknie...
  23. Chcesz Stracić W Tydzień Od 3 Do 5 Kg.

    Nie wydaje mi sie zeby bylo cos takiego mozliwe. Ewentualnie moze nastapic odwodnienie organizmu a nie spalenie tluszczu...
  24. Suksessterte (norweski Orzechowiec-bombowy Smak)

    Proszę koniecznie o opinię! :D
  25. Suksessterte (norweski Orzechowiec-bombowy Smak)

    Piekłam ją niedawno. Wyszła przepyszna :) użyłam bardzo podobnego przepisu, ale moja tarta wygląda nieco inaczej ;) http://chiclifestyle.pl/suksessterte-norweska-bezglutenowa-tarta-waniliowa-na-migdalowym-bezowym-biszkopcie/
  26. Gotowanie na ekranie

    Wiem, że był podobny temat, ale nikt już tam nie pisze. Mam do was małe pytanie. Jakie programy kulinarne najczęściej lub najchętniej oglądacie i dlaczego właśnie te? Ja np. bardzo lubię oglądać Master Chef'a prawdopodobnie ze względu na rywalizację i zachowania uczestników, chociaż amerykańskiego Master Chef'a oglądałam dla Gordona Ramsaya ^_^ Ogólnie chyba lubię oglądać kulinarne reality show tak z samej ciekawości. Bardzo fajne według mnie są też podróżnicze programy o tematyce kulinarnej. Można dzięki nim w pewien sposób poznać przeróżne miejsca świata. Nie tylko zostaje widzom przedstawiona tradycyjna czy miejscowa kuchnia, ale często również ukazane są zwyczaje czy też kultura danego regionu, co np. dla mnie jest bardzo interesujące. Czasami też oglądam te programy, które są zrobione w formie poradników kulinarnych, że prowadzący krok po kroku mówi co robi i jak to robi :D Fajnie jest raz po raz poznać coś nowego i czasem w tych programach są dawane dobre rady związane z gotowaniem i nie tylko ^_^
  27. ogórki bez kopru

    Dzień dobry, witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jestem tutaj pierwszy raz i widzę, że wiele fajnego się dzieje :) fajne miejsce do czerpania pomysłów i do wymiany doświadczeń :) Znalazłam Was, bo mam nie lada problem, otóż wczoraj wieczorem dowiedziałam się, że dostanę ok 10 kg ogórków takich na kiszenie, a niestety, tutaj gdzie mieszkam nie ma kopru, takiego dojrzałego , kwitnącego, można dostać w sklepie koperek świeży w cenie ogromnej i to tyle. Może ktoś ma pomysł, doświadczenie, co mogłabym z nich zrobić bez kopru ? może z innymi przyprawami ? nie musza być kiszone, choć najbardziej by mi odpowiadały, by przywołać polski smak... Pozdrawiam.... ev
  28. Co Upiekliście Na Niedzielę Lub Co Pieczecie?

    Dziękuję :) tyle było okazji :) wczoraj była tylko malutka babeczka cytrynowa , już zjedzona :) mmm napewno był dobry ! Pozdrawiam :)
  1. Pokaż więcej aktywności
×