Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie     

  1. Ostatni tydzień
  2. Wcześniej
  3. Tosty z grilla

    Na pewno. Ja podpiekam osobno mięsne dodatki do takich tostów, smak staje się o wiele bogatszy. Byleby tylko cienko je pokroić.
  4. "chleb Watykański"

    Bardzo jestem ciekawa, jak zrobić zaczyn do tego chlebka. Ktoś coś?
  5. Jakie Pierogi Najbardziej Lubicie?

    Ja z kolei nie potrafię zapomnieć pierogów z truskawkami i jagodami, pieczonych na maśle i szałwii. W sam raz na letnie wieczory.
  6. Jakie to warzywo

    Na mój gust będą to jabłka kaparowe - wskazuje na to kolor, wielkość, oraz ilość pestek. Pozdrawiam.
  7. Jakie Pierogi Najbardziej Lubicie?

    Najbardziej przepadam za pierogami z kapustą i grzybami. Do dziś uwielbiam się nimi zajadać :)
  8. Witamy Wszystkich

    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Mam na imię Marek i pochodzę z Warszawy. Pozdrawiam serdecznie.
  9. Proszę O Pomoc - Tanie Jedzenie

    Swojego czasu bardzo lubiłam tak zwane "studenckie żarcie". Dania jednogarnkowe jak ziemniaki gotowane i do tego smażona cebula i podsmażona kiełbasa. Makarony z różnymi sosami (np puszka pomidorów + trochę mięsa). Do tego chleb, pasztet ze sloika, jajka. Da się za tyle przeżyc.
  10. Jak wykorzystać zbędny chleb?

    Bułke tarta z chleba? Przeciez ona się potem przypala. Jak chleb jest lekko tylko zeschniety to czasami moczę w jajku z mlekiem i smaże z serem żółtym.
  11. Placki Z Cukini - Dlaczego Mi Nie Wychodzą?

    Zawsze odsączam po kilkunastu minutach od solenia, ale smaże normalnie na odrobinie oleju i wychodzą. Muszę kiedyś spróbowac na teflonowej patelni skoro polecacie.
  12. Krem z kukurydzy

    daję kilka ziemniaków, gotuję z wodą do miękkości, dodaję kukurydzę z zalewą, gotuję chwilę i miksuję na gładko, doprawiam na ostro
  13. Co Upiekliście Na Niedzielę Lub Co Pieczecie?

    A ja rzuciłam się na pieczenie tortu bezowego.
  14. Co Zamiast Kartofli?

    Że też wcześniej nikt się nie zorientował! :D Zamiast ziemniaków polecam bataty. Ten sam rząd, inna rodzina, co ziemniaki. Może bardzo pasować do indyka z owocami.
  15. Zdrowe frytki?

    może takie z piekarnika? Mniej tłuszczu.
  16. Zamienniki dla cukru w wypiekach

    miód, niektóre słodziki może?
  17. Co Upiekliście Na Niedzielę Lub Co Pieczecie?

    Drożdżowe rogaliki z dzemem :)
  18. Co Zamiast Kartofli?

    łosoś nie jest wegetariański, to wciąż mięso
  19. Wyśmienity Czerwony Barszcz

    Cały garnek, bo to jest podstawa do barszczu, w dodatku trochę i tak się wygotuje, co uzupełnisz objętościowo burakami.
  20. Przyprawy do kaszy gryczanej

    Jakby komuś kiedyś miało się przydać, bo widzę, że wątek pozostawiony sam sobie. O stylu orientalnym się nie wypowiem, bo się nie bardzo znam, ale do kaszy (powiedzmy, że na 1 szklankę suchej) podczas gotowania można dodać pieprz, sól, 0.5 łyżeczki bazylii, tyle samo majeranku, szczyptę oregano, posiekany ząbek czosnku, a pod koniec zetrzeć do niej ser parmezan. Smaczny dodatek do mięs i sosów, zwłaszcza jeśli komuś nudzi się smak "czystej" kaszy. Można również ugotowaną uprażyć z białą cebulą na maśle, z pieprzem cayenne.
  21. Zamienniki dla cukru w wypiekach

    Nie ma co martwić się o wyrzuty sumienia przy jednorazowym zjedzeniu kilku muffinek albo ciastek. :) "Problem" dla nas, jeśli chodzi o amerykańskie przepisy jest taki, że Amerykanie lubią po prostu o wiele słodsze potrawy - tam wszystko jest o wiele słodsze, niż u nas. W takich przepisach dobrze jest po prostu zmniejszyć ilość cukru o 1/3 lub nawet połowę. Wtedy smak jest bardziej zbalansowany. Jeśli chodzi o zamienniki cukru białego, to owszem, stewia i ksylitol, ale też naturalne soki, miód, cukier brązowy, który ma delikatniejszy smak. Radziłabym tylko uważać, raz - na ksylitol (jeśli wcześniej się go nie jadło, może człowieka przeczyścić) i dwa - na stewię (ma specyficzny posmak, który zostaje w wypiekach, a może przeszkadzać, jeśli nie jest się do niego przyzwyczajonym).
  22. Bezglutenowo

    Ogólnie wiele przepisów na ciastka i inne słodkości można łatwo zmodyfikować. Mąka kukurydziana, gryczana, ryżowa, nie posiadają glutenu, a to często jedyna przeszkoda, którą trzeba pokonać w domu, żeby przyrządzić takie smakołyki. Najprostszy przepis - ciastka z kawałkami czekolady. - 225 g masła (miękkiego); - 130 g cukru (1/3 z tego białego, 2/3 brązowego - wpływa na kolor i konsystencję ciastek); - 1 łyżeczka ekstraktu wanilii; - 2 duże jaja; - 270 g mąki gryczanej; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 0,5 łyżeczki soli; - 250 g siekanej mlecznej czekolady. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka po jednym i ekstrakt. Wsypujemy suche składniki (bez czekolady). Ciasto zostawiamy na pół godzinki (kasza gryczana nie ma glutenu, ale ciasto z niej po pewnym czasie staje się elastyczne, chyba po wydzieleniu jakiegoś rodzaju śluzu, dokładnie nie wiem), aż stanie się mniej klejące w dotyku. Dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Po wyjęciu formujemy kuleczki średnicy ok. 3-4 cm, wykładamy na blachę. Ciastka z mąki pszennej pieką się krócej, za to z gryczanej nawet 13 minut, w niższej temperaturze, bo gryka szybciej się pali. 150-160 st. C.
  23. Olej Lniany W Kuchni , Dieta Dr Budwig

    Nie lepiej zamiast oleju lnianego, który pali się bardzo szybko i traci wszystkie właściwości odżywcze, użyć oleju kokosowego lub smalcu?
  24. Kotlety jajeczne

    Można też użyć zmielonych płatków kukurydzianych albo mąki kukurydzianej lub gryczanej, trzeba tylko piec nieco wolniej. Ostatecznie można też zamoczyć je w rozbełtanym jajku i mące z przyprawami (pali się jeszcze szybciej, ale to też jakaś możliwość).
  25. Advocat, Ajerkoniak Czyli Pyszny Likier (Video)

    Skoro już wcześniej odkopała Kajzerka... Osobiście bałabym się wypić ajerkoniak z surowych jaj zaprawnionych tylko wódką. Może irracjonalnie, ale jednak. Bardziej podchodzi mi tzw. eggnog, na ciepło. Przepis na ilość w sam raz na spotkanie towarzyskie: - 1900 ml mleka; - 1 laska wanilii razem z nasionami; - 450 ml śmietany 30%; - 300 ml ulubionego alkoholu (może być wódka, ale równie dobrze smakuje z rumem, whisky itd.); - 400 g cukru białego; - 16 żółtek. W rondlu na średnio-dużej mocy palnika podgrzewać mleko, wanilię i cukier, cały czas mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Rózgą roztrzepać żółtka i małym, statecznym strumieniem dolewać gorące mleko, cały czas trzepiąc. Wymieszaną mieszankę przelać z powrotem do rondla i gotować na średnio-małej mocy przez ok 20 minut, ciągle mieszając. Kiedy mikstura zacznie być wystarczająco gęsta, aby pokryć łyżeczkę i nie spłynąć, można zdjąć z ognia i przelać przez sitko, żeby pozbyć się wanilii. tą samą rózgą wmieszać śmietanę i alkohol. Można pić na ciepło, a można też schłodzić całkiem w lodówce.
  26. Witamy Wszystkich

    Witaj Dora :)
  1. Pokaż więcej aktywności
×