Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie     

  1. Wczoraj
  2. ithin

    Śledzie w cytrynie

    mega super pomysł na wielkanoc !
  3. ithin

    Zakwas Chlebowy

    najlepszy zakwas robi moja babcia z podlasia :)
  4. Ostatni tydzień
  5. Wcześniejsza
  6. Cześć wszystkim :D! Jestem Justyna :D. Miło mi Was poznać :D
  7. Cześć wszystkim! Zbyt słabo gotuję i mam nadzieję, że wiele się dowiem na tym forum.
  8. monikakuchar

    Domowa Oliwa Z Oliwek

    Oliwa ma tylko jeden minus..... 800 kcal w 100 ml czyli 1/2 dziennego zapotrzebowania na kalorie, więc z tą oliwą bym nie szalała:)
  9. Wypłakuj w wodzie, albo nalej wodę do garnka i zostaw je na godzinkę, zawsze to trochę wypłuczę tą sól
  10. Ja mam dzieci i dodanie do niej szpinaku zupełnie to danie dyskwalifikuje jako obiad dla nich;(
  11. Pizzaman

    Pizza Po Polsku

    Cześć Nie wiem jak w smaku, ale wygląda raczej na placek ala pizza - strasznie grube to wyszło. Pozdrawiam
  12. Witam będąc kiedyś na wyspach znajomi poprosili mnie żebym przygotował im kebaba w tortilli. W sklepie wziąłem pierwsze lepsze tortille z półki w kuchni je rozpakowałem i okazało się ze tortille są inne niż do tej pory kupowałem. Placki wyglądały tak jak by 2 zwykłe naleśniki położył jeden na drugim i skleił rantami do siebie. można je było rozciąć jak bułkę do kebaba a do środka napakować składników i kebab wychodził naprawdę duży i nie rozpadał się w rękach. Nie orientuje się ktoś z was gdzie można kupić takie tortille ??
  13. Witajcie, Ostatnio stałem się posiadaczem włoskiego proszku do pieczenia, "Paneangeli Lievito Pane Degli Angeli" dokładnie takiego jak w załączniku. Problem polega na tym że zarówno obrazek, jak i sam opis sugeruje żeby stosować go, robiąc ciasto z użyciem kuchenki mikrofalowej. Czy zatem mogę skorzystać z normalnego piekarnika elektrycznego, czy też konieczna jest tu mikrofala?
  14. Witam,macie jakies dobre pomysly na tosty? podzielicie sie? 🙂
  15. Składniki: Beczka śledzi – filety śledziowe z suszonymi ziołami SEKO 550 g 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 1 szklanka mleka 1 łyżeczka czosnku granulowanego Czarny pierz Olej Odsączamy filety śledziowe SEKO, po czym kroimy je w drobną kostkę. Następnie łączymy mąkę, jajka, śmietanę, mleko, dodajemy pieprz i czosnek granulowany. Po wymieszaniu dodajemy wcześniej przygotowane kawałki śledzia, po czym znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Gdy olej jest już nagrzany, formujemy małe placuszki, które ściągamy po zarumienieniu z obu stron. Tak przygotowane pyszności można jeść na ciepło i zimno.
  16. Składniki: Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim SEKO 550 g 6 cytryn Średnia cebula czerwona Garść suszonych śliwek 80 g pestek słonecznika Świeżo zmielony, czarny pieprz Natka pietruszki Myjemy cytryny i sparzamy je gorącą wodą. Z jednej strony delikatnie przycinamy, aby stały stabilnie. Z drugiej odcinamy „kapelusze” tak, aby można było wydrążyć miąższ. „Kapelusze” zostawiamy do ozdoby, ostrym nożem wydrążamy środek cytryn, miąższ trzech z nich wykorzystamy do śledziowego farszu. Następnie filety śledziowe SEKO, cebulę i suszone śliwki kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji. W międzyczasie prażymy pestki słonecznika na rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki łączymy, doprawiając do smaku czarnym pieprzem. Całość wkładamy na dwie godziny do szczelnie zamykanego pojemnika, aby wszystkie smaki się połączyły. Teraz wystarczy przełożyć farsz do wydrążonych cytryn – dekorujemy je listkami natki pietruszki i przykrywamy „kapeluszami”.
  17. magda234

    Zakwas Chlebowy

    Bardzo dobre informacje podał Wojtas, zastanawiam się właśnie nad rozpoczęciem wypieku własnego chleba.
  18. magda234

    Chleb orkiszowy

    Bardzo fajny przepis i wychodzi o wiele taniej niż w sklepie! Muszę się zainteresować wypiekaniem chleba.
  19. uajka

    Kotlety jajeczne

    Moja mama robiła z dodatkiem duszonych pieczarek - pycha:)
  20. Ja raz zamówiłam wegański ramen w restauracji i to było zjadliwe ale bez rewelacji. Smakowało jak nasz rosół z makaronem + kiełki, tofu, glony i jakieś grzyby. I było ostre bardzo.
  21. Placek z jabłkami - miałam mnóstwo jabłek prosto z działki 🙂
  22. Wydaje mi się, że taki ryżowar to jeszcze jeden niezbyt potrzebny gadżet w kuchni. No i ma zastosowanie tylko dla sypkiego ryżu, chyba? Torebki są dużo wygodniejsze w gotowaniu.
  23. Lubię ryż :) szczególnie basmati i właściwie mogłabym go jeść codziennie, lecz często nie mam czasu gotować, myślę o zakupie ryżowaru tylko nie wiem czy ja dobrze myślę - czy jest takie urządzenie, żeby zalać wolą, zasypać ryżem i żeby mogło stać kilka dni i utrzymywać ciepło, żeby mieć po prostu na kilka dni i gotowe w każdej chwili? Jeśli tak, to na co zwracać uwagę przy kupnie takiego urządzenia?
  24. drożdżowe ze śliwkami ?? zebra, mufinki sernikowe i mini pączki serowe
  25. czarna05

    soki przecierowe

    Oczywiście, ze lubię :) Moje dzieci tez je uwielbiają, obojętnie czy to ten tradycyjny czy 100% :)
  1. Pokaż więcej elementów aktywności


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.