Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie     

  1. Ostatni tydzień
  2. lovefood

    Placuszki śledziowe

    Składniki: Beczka śledzi – filety śledziowe z suszonymi ziołami SEKO 550 g 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 1 szklanka mleka 1 łyżeczka czosnku granulowanego Czarny pierz Olej Odsączamy filety śledziowe SEKO, po czym kroimy je w drobną kostkę. Następnie łączymy mąkę, jajka, śmietanę, mleko, dodajemy pieprz i czosnek granulowany. Po wymieszaniu dodajemy wcześniej przygotowane kawałki śledzia, po czym znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Gdy olej jest już nagrzany, formujemy małe placuszki, które ściągamy po zarumienieniu z obu stron. Tak przygotowane pyszności można jeść na ciepło i zimno.
  3. lovefood

    Śledzie w cytrynie

    Składniki: Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim SEKO 550 g 6 cytryn Średnia cebula czerwona Garść suszonych śliwek 80 g pestek słonecznika Świeżo zmielony, czarny pieprz Natka pietruszki Myjemy cytryny i sparzamy je gorącą wodą. Z jednej strony delikatnie przycinamy, aby stały stabilnie. Z drugiej odcinamy „kapelusze” tak, aby można było wydrążyć miąższ. „Kapelusze” zostawiamy do ozdoby, ostrym nożem wydrążamy środek cytryn, miąższ trzech z nich wykorzystamy do śledziowego farszu. Następnie filety śledziowe SEKO, cebulę i suszone śliwki kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji. W międzyczasie prażymy pestki słonecznika na rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki łączymy, doprawiając do smaku czarnym pieprzem. Całość wkładamy na dwie godziny do szczelnie zamykanego pojemnika, aby wszystkie smaki się połączyły. Teraz wystarczy przełożyć farsz do wydrążonych cytryn – dekorujemy je listkami natki pietruszki i przykrywamy „kapeluszami”.
  4. Wcześniejsza
  5. magda234

    Zakwas Chlebowy

    Bardzo dobre informacje podał Wojtas, zastanawiam się właśnie nad rozpoczęciem wypieku własnego chleba.
  6. magda234

    Chleb orkiszowy

    Bardzo fajny przepis i wychodzi o wiele taniej niż w sklepie! Muszę się zainteresować wypiekaniem chleba.
  7. uajka

    Kotlety jajeczne

    Moja mama robiła z dodatkiem duszonych pieczarek - pycha:)
  8. uajka

    Wegetariański ramen

    Ja raz zamówiłam wegański ramen w restauracji i to było zjadliwe ale bez rewelacji. Smakowało jak nasz rosół z makaronem + kiełki, tofu, glony i jakieś grzyby. I było ostre bardzo.
  9. uajka

    Co Upiekliście Na Niedzielę Lub Co Pieczecie?

    Placek z jabłkami - miałam mnóstwo jabłek prosto z działki 🙂
  10. uajka

    O ryżowar pytań kilka

    Wydaje mi się, że taki ryżowar to jeszcze jeden niezbyt potrzebny gadżet w kuchni. No i ma zastosowanie tylko dla sypkiego ryżu, chyba? Torebki są dużo wygodniejsze w gotowaniu.
  11. Czesiawianka

    O ryżowar pytań kilka

    fajnie.
  12. Czesiawianka

    O ryżowar pytań kilka

    Lubię ryż :) szczególnie basmati i właściwie mogłabym go jeść codziennie, lecz często nie mam czasu gotować, myślę o zakupie ryżowaru tylko nie wiem czy ja dobrze myślę - czy jest takie urządzenie, żeby zalać wolą, zasypać ryżem i żeby mogło stać kilka dni i utrzymywać ciepło, żeby mieć po prostu na kilka dni i gotowe w każdej chwili? Jeśli tak, to na co zwracać uwagę przy kupnie takiego urządzenia?
  13. asienka19873

    Co Upiekliście Na Niedzielę Lub Co Pieczecie?

    drożdżowe ze śliwkami ?? zebra, mufinki sernikowe i mini pączki serowe
  14. czarna05

    soki przecierowe

    Oczywiście, ze lubię :) Moje dzieci tez je uwielbiają, obojętnie czy to ten tradycyjny czy 100% :)
  15. kajzerka

    soki przecierowe

    Lubicie soki przecierowe typu kubuś? Dla mnie to miły smak z dzieciństwa i do tej pory lubię sobie wypić, szczególnie zimą, smakują mi i zawsze to chociaż trochę warzyw ?
  16. Witam Chcę w weekend zrobić coś ala antipasti. Chciałem zrobić z fetą i serkiem śmietankowym. Czy ktoś może już takie robił, ale żeby przetrwały dłuższy czas tzn. kilka miesięcy? W internecie sporo przepisów, ale we wszystkich jest że pasteryzacja nic nie daje i serek i tak się psuje po jakimś krótkim czasie ;/ Może to zależy od użytego serka? Ma ktoś może sprawdzony przepis na takie ostre papryczki nadziewane fetą i serkiem śmietankowym? Poratujcie
  17. asienka19873

    Co Upiekliście Na Niedzielę Lub Co Pieczecie?

    Moje ostatnie wypieki : malinowa chmurka, czekoladowy tort z czekoladowa śmietana , torcik budyniowy na ciastkach francuskich , placek drożdżowy ze śliwkami , drożdżowy kwiat z nutella i kilka serników na zimno :) ( brak zdjeć )
  18. Lawenda

    Pomoc W Doborze Garnku

    Od kilku tygodni szukamy z mamą nowych garnków. Mama chciała ceramiczne, ale znalazłyśmy tylko z ceramiczną powłoką i na razie jeszcze szukamy. Jeśli możecie polecić garnki całe ceramiczne ale nie do pieczenia a normalnego gotowania, to proszę o pomoc. Moja mama uparła się na garnki ceramiczne i zamęczy mnie tematem zanim coś kupimy. ?
  19. Lawenda

    Garnki Philipiak Warto?

    Moja mama z pokazu przyniosła patelnię, którą kupiła na raty za 1200 zł. Nie wiem jak dała się namówić na tak drogą patelnię, szczególnie, że jest mała i niewiele można w niej przygotować. Na pokazie pan tłumaczył jak z niej korzystać, niestety w domu mama wszystkiego zapomniała i nie umiemy z tej patelenki poprawnie korzystać, by oszczędzać prąd. Obawiam się, że ta patelnia nie jest na naszą kuchenkę.
  20. Lawenda

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    Wczoraj kupiłam oscypki i dziś chcę zrobić kotleciki z oscypkiem w środku. Nie wiem co z tego wyniknie ? Właśnie szukam jakiegoś smacznego przepisu na takie kotleciki.
  21. Lawenda

    O Kim/czym Teraz Myślisz?

    Co by tu jeszcze przegryźć smacznego ?
  22. Lawenda

    Skojarzenia

    pistolet
  23. Lawenda

    Jakie Pierogi Najbardziej Lubicie?

    Ja uwielbiam pierogi ruskie, ze szpinakiem, z truskawkami, z mięsem, a właściwie to chyba lubię wszystkie pierogi ? .
  24. Lawenda

    "kurczakowe" Muffinki Nadziewane Pieczarkami

    Wspaniały i prosty przepis, zrobię takie muffinki na niedzielny obiad ? Ciekawe czy będą smakowały moim dzieciakom ?
  25. Cześć i czołem ? bardzo lubię piec i gotować. Wszystko to wykonuję w bezglutenowym wariancie ? prowadzę vloga z moim gotowanie pieczeniem, żeby móc dzielić się ulubionymi przepisami ? https://www.youtube.com/watch?v=BKBP3e9CAz4
  1. Pokaż więcej elementów aktywności


×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.