Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie   

  1. Ostatni tydzień
  2. Mam podobny wniosek. Można powiedzieć, że myślimy tak samo. :)
  3. Muszę powiedzieć, że brzmi ciekawie. Nie ukrywam też, że zostałem zaintrygowany.
  4. Każdy lubi pizze. To znaczy, przynajmniej nie znam nikogo, kto by nie lubił
  5. Myślę, że jest to dobry pomysł. Naturalnie, zakładam odpowiednie wykonanie.
  6. Wcześniej
  7. przede wszystkim kup jej bukiet dużych kwiatów, do tego może być jakas biżuteria albo coś w tym stylu
  8. ja zawsze chciałem być kucharzem, teraz żałuje, że nie poszedłem do technikum gastronomicznego i zamiast tego studiuje prawo :(
  9. ja uważam, że prezenty powinny być przede wszystkim trafione, to czy jest duży czy mały nie ma znaczenia, powinny być od serca
  10. ooo ale czad, nigdy nie wpadłam nawet na to żeby samemu upiec takie bułki. Chyba jednak pozostanę na zakupywaniu ich, bo po prostu nie mam tyle czasu :(((
  11. Też często robię właśnie takie paróweczki, ale lubię też zawinąć je w ciasto francuskie i zrobić do tego pyszny sosik. I jeszcze mozzarellą posypać, po prostu niebo w gębie :D
  12. próbowałam ostatnio upichcić coś podobnego i byłam pewna że mi nie wyszło, ale kiedy podałam do stołu to wszyscy byli zachwyceni! Takie danie to świetny pomysł na pozbycie się zbędnych rzeczy z lodówki.
  13. Mój mąż uwielbia frytki i ciągle prosi mnie, żeby je robić do mięsa. Niestety, ale nie może jeść ich zbyt dużo, bo ma problemy z trawieniem. Czy jest jakiś sposób na zdrowe frytki?
  14. Nie edukowalem sie jeszcze w tym temacie, takze pytanie brzmi malo profesjonalnie, ale moze dowiem sie czegos wiecej, na tym etapie, od osob ktore wiedza "co jest co". Ogolnie sa wina biale, rozowe, czerwone, musujace (moze jeszcze jakies inne rodzaje ale to nie istotne, te sa najwazniejsze) i mozna je podzielic na wytrawne, pol-wytrawne, pol-slodkie i slodkie. Wazny jest tez kraj pochodzenia, a takze rodzaj winogron jaki byl uzyty do ich produkcji (te dwa ostatnie moze mniej wazne parametery, ale nie mam pewnosci, to moze miec duze znaczenie tez). Z tego co czytalem Francja, Wlochy i potem Hiszpania moga byc nazwane najlepszymi producentami win (najdluzsza tradycja, wysoki poziom spozycia w tych krajach, duza liczba wyprodukowanych butelek na rok). Wiedzac to powiedzmy ide to sklepu i chce kupic jakies wino, tak zeby je wypic i ogolnie myslalbym zeby kupic pol-slodkie jako pierwszy wybor a potem pol-wytrawne jako drugi wybor (nie mam pewnosci jakie najlepsze). Wydaje mi sie ze slodkie to za slodkie a wytrawne jest nie dobre, albo moze byc nie dobre. Czy to ma jakis sens? W jaki sposob patrzycie na aspect slodkosci i czy wina wytrawne do picia maja jakis sens (moze sa one dobre do gotowania, albo do koktajli ale nie do picia?). Chce takze laczyc wino z jedzeniem ale to osobny temat. Cos jak tapas czy male przystawki (np, smazony losos, smazone przegrzebki, mala lasagna, rzeczy tego typu, jest tego duzo i poza tym to o czym pisalem jest drogie, podalem tylko przyklad tu). Dodatkowo takie rzeczy jak sery, wedliny, widizalem ze do tych talerzy przekasek ludzie dodaja winogrona, papryczki, ten temat tez chcialbym znac. Wiem tez ze najlepiej wybrac najlepsze sklepy czy sklep w danym miescie i kupwoac tam. Jest duzo win, i warto jest miec sklep w ktorym jest dobra selekcja. Nie wszystkie markety moga byc dobre a nawet wiekszosc moze byc zla (albo moze pol na pol). Znam sklepy i powiedzialbym ze te moga byc ok: Carrefour, Makro. Inne nie mam pewnosci, a nie ktore sa raczej zle, z tego co widzialem. Takze wybrac dobry sklep, zdecydowac sie na biale albo czerwone (powiedzmy), potem powiedzmy Francja albo Wlochy, poziom slodkosci (co do tego nie mam pewnosci, ale raczej te dwa pol-wytrawne, pol-slodkie) i wybrac cos? Chce takze zdejmowac etykiety z butelek i zachowywac je. Ogolnie chcialbym dokonywac dobrych wyborow pomio tego ze moja wiedza na ten temat nie jest jeszcze ok. Moze jakies dobre strony na ten temat w Internecie, albo tez o tym co do wina jesc? Dziekuje.
  15. Byl tort Piłka dla kuzynka :) w środku krem śmietankowy z msscarpone, czekoladą i wiśniami. Przekrój trochę nie ładny . Młody kroił :)))
  16. Kochani pomozcie. W weekend bede mieć gosci. Przyszlych tesciow mojej corki. Problem w tym ze sa wegetarianami.. Co ja mam przyhotowac aby bylo smacznie i elegancko???
  17. Moj syn uwielbia drozdzowe ciasta i buleczki wiec musze wypróbować ten przepis..mam pytanie czy zamiast maku na wierzch mogę posypac np sezamem?
  18. Dzięki :** tak świnkę sama robiłam , najlepiej na papierze do pieczenia kontury świnki zafarbowaną czekolada, po wystygnięciu przeniosłam na tort i wypełniłam kolorową polewa czekoladaową z żelatyna by sie dobrze kroiło :) Lena była zachwycona :)
  19. Fajne są te Wasze porady i przepisy, dzięki :) No ja ostatnio zakocham się w szpinaku, i w tym roku nawet go sobie zasiałam ;) zobaczymy co to z tego wyjdzie ;)
  20. Ooo :) Jaki cudny torcik :) I jaka śliczna Peppa :) Sama ją robiłaś Asieńko? Córcia pewnie zachwycona jak zobaczyła taki bajkowy torcik, całuski dla Niej :* :) To ciasto z colą też brzmi i prezentuje się kusząco! Cudne te Twoje wypieki - jak malowane :) Pozdrawiam serdecznie :*
  21. Ja głównie sushi jadam w domu, robimy je razem z chłopakiem. Jeżeli chodzi o restauracje to wiadomo, że czasem może być lepsze, ale przeważnie też jest drogo. Jeżeli chodzi o robienie sushi, to wydaje mi się, że nie ma z tym tak dużo roboty, najwięcej czasu w sumie potrzebuje ryż, bo trzeba go opłukać, musi postać, po ugotowaniu też musi trochę odstać i się wystudzić, ale w trakcie przygotowywania ryżu może sobie przygotować inne rzeczy, bo ryż nie potrzebuje ciągłego pilnowania, a samo zrobienie rolek to jest może jakieś 15-20 min. w zależności też ile tych rolek chce się zrobić.
  22. Ja najbardziej lubię oglądać programy kulinarno-pdróżnicze. Podoba mi się to, że oprócz nieznanego dla mnie regionu mogę poznać jego kuchnię, czy to tradycyjną, czy też codzienną. Wśród tych programów przeważnie oglądam programy Anthony'ego Bourdaina czy też Niecodzienne Rarytasy Andrew Zimmerna, ale też bardzo lubię Jakubiaka, który w programie "Z miłości do lokalności" podróżuje po naszym kraju w poszukiwaniu regionalnych produktów. Jest też oczywiście wspaniały Jamie Oliver, który prowadzi programy "Jamie odkrywa Wielką Brytanię" czy też "Wielka włoska wyprawa Jamiego".
  23. Dziękujemy za życzenia :) cieszę sie ze ciasta się podobają :) było słodko zapomniałam jeszcze dodać jednego :) była jeszcze świnka Peppa na stole jako tort mikado cytrynowo - bananowy , i ostatnio ciasto z colą i kremem budyniowym cytrynowym.
  24. Zapraszam na film z przepisem na przepyszną wietnamską zupę Pho Ga. Smacznego:) Składniki: 1,5 kg świeżego kurczaka w całości 3 litry zimnej wody 1 cebula 7 cm korzenia imbiru 1 łyżka soli 1 duży kryształ cukru-rock sugar-lub 1 łyżka stołowa białego cukru 1 kora cynamonu chińskiego 3 gwiazdki anyżu 1 łyżka ziaren kolendry 2 łyzki sosu rybnego 1 opakowanie 200 gram makaronu ryżowego wstążki 1 pęczek świeżej kolendry 1 pęczek dymki 1 limonka 1 papryka chilli 1 opakowanie kiełków fasoli mung sos sriracha sos sambal oelek
  25. Muszę wypróbować!
  26. Dokładnie. ja tez czesto robie ze szpinakiem
  27. Zapraszam na bardzo łatwy przepis na cudowne koreańskie naleśniki hotteok-bardzo popularny street food w Korei.Smacznego:) Składniki: ciasto: 500 gram mąki 300 ml ciepłego mleka 1/4 opakowania świeżych drożdży lub łyżka drożdży suchych 1 łyżka cukru Nadzienie: 50 gram posiekanych orzechów laskowych 100 gram cukru trzcinowego lub wilgotnego brązowego 1 łyżeczka cynamonu
  1. Pokaż więcej aktywności