Skocz do zawartości

Żeberka


Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Pieczone żeberka w sosie musztardowym: 400 g żeberek wieprzowych 20 g masła klarowanego 20 g świeżego masła 1 łyżka mąki 2 cebule 40 ml jasnego piwa 1/2 szklanki śmietanki 36% 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka kaparów sól morska i pieprz do smaku wykonanie: 1. Przekrój mięso na 2 kawałki. (Powinieneś uzyskać po 2-3 żeberka na osobę.) 2. Oderwij błonkę z wewnętrznej strony żeberek. Najłatwiej zrobisz to, chwytając ją czystą szmatką, żeby się nie wyślizgiwała. 3. Posól i posyp mięso świeżo zmielonym pieprzem z każdej strony. 4. Obtocz oba kawałki w mące i uderzając dłonią, strzepnij jej nadmiar. 5. Na patelni podgrzej klarowane masło i obsmaż żeberka na rumiano po 5-6 min z każdej strony. Pilnuj, żeby się nie przykleiły do dna. Nie zapomnij obsmażyć kawałki również z krótszych boków, przytrzymując je w pozycji pionowej. 6. Odstaw żeberka z patelni i wylej tłuszcz. Wstaw mięso w żaroodpornej formie na 5 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. 7. Posiekaj cebulę w drobną kosteczkę. 8. Na patelni po żeberkach (nie myj jej, żeby wykorzystać pozostały smak) rozpuść świeże masło i podsmaż cebulę, aż stanie się szklista. 9. Dodaj piwo, zamieszaj. Następnie wlej śmietankę. Znów dobrze wszystko wymieszaj. 10. Kiedy zaczną się tworzyć bąbelki, wymieszaj sos z łyżką musztardy. Poczekaj, aż zgęstnieje i zdejmij całość z ognia. 11. Posiekaj bardzo drobno kapary i dodaj do sosu. 12. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. 13. Pokrój żeberka na pojedyncze kawałki, rozłóż na ciepłym talerzu i polej je sosem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.