Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
justhi

Gulaszowa Z Burakami (Z "to Jest Pyszne" Nr 1/2015)

Rekomendowane odpowiedzi

Dorotko, nareszcie odzyskałam gazetę i mogę tu wpisać kiedyś wspominany i obiecany przepis :)

 

2 cebule

1 kg wołowiny z kością (u mnie była bez)

3 łyżki oleju

2 łyżki mąki

4 marchewki

1 puszka niesłodzonego mleka kokosowego (400 ml)

1 limonka

1 chili

50 dag czerwonego buraka

sól, pieprz, cukier

 

gremolata:

4 łodyżki trawy cytrynowej - nie użyłam, dodałam skórkę z drugiej limonki

1 pęczek kolendry i kawałek świeżego imbiru (30g) - użyłam ziaren i proszku i razem utarłam w moździerzu

150g kremówki - nie użyłam

 

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pociąć w kostkę. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i wrzucać porcjami mięso. Smażyć ok. 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, wyjąć. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić cebulę, podsmażyć. Ponownie dodać mięso. Oprószyć mąką, zasmażyć. Wlać 1 i 1/4 litra wody, zagotować. Przykryć i gotować ok. 1 i 1/2 godziny.

Buraki i marchewki obrać. Buraki pokroić w kostkę, marchew - w plastry. Ok. 25 minut przed końcem gotowania do mięsa dodać buraki, marchewki  i mleko kokosowe. W tym czasie przygotować gremolatę: z trawy cytrynowej oberwać zewnętrzne, twarde listki. Wewnętrzne listki drobno posiekać (zbyt grubo posiekane mogą stać się zdrewniałe). Imbir obrać i również drobno posiekać. Chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć gniazdo nasienne, opłukać, posiekać. Limonkę sparzyć, osuszyć, a skórkę cienko zetrzeć. Kolendrę umyć, osuszyć, oberwać listki i posiekać. Wszystko razem wymieszać.

Obraną limonkę przepołowić, wycisnąć sok. Zupę gulaszową doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z limonki. Danie serwować razem z kremówką oraz przygotowaną wcześniej gremolatą.

 

SMACZNEGO :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.