Skocz do zawartości

justhi

Aktywni Smakowicze
  • Liczba zawartości

    300
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana justhi w dniu 11 Grudnia 2017

Użytkownicy przyznają justhi punkty reputacji!

Reputacja

3 Neutralny

1 obserwujący

O justhi

  • Tytuł
    Przyjaciel Smacznego
  • Urodziny 04.05.1977

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Poznań

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    7762420 gg

Ostatnie wizyty

28301 wyświetleń profilu
  1. Przepis znalazłam i wypróbowałam z tej strony: http://tosmakuje.blogspot.com/2015/08/pieczony-schab-na-kanapki-prosty-sposob.html Zmieniłam w nim to, że całość przygotowania mięsa miałam w naczyniu żaroodpornym i nie przekładałam go na róznych etapach przygotowania. Polecam spróbować, bo nie jest pracochłonny, a smaczny :)
  2. Ostatnio skusiłam się na przepis z: http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-rabarbarem ale posypałam ciasto jeszcze kruszonką. Ciekawe połączenie smaków, przypraw :) Składniki na kruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej 90 g masła, zimnego 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie dno tortownicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wcisnąć w dno, wyrównać, ponakłuw
  3. Przepis na te ciastka znalazłam na stronie: http://www.mojewypieki.com/post/popekane-ciasteczka-czekoladowe Zrobiła je na wczoraj do pracy + sernik z kisielem wiśniowym i to właśnie one miały największe wzięcie. Rzeczywiście wyszły popękane. Trzymałam ciasto przez noc i po powrocie z pracy zrobiłam kuleczki, wrzuciłam do miseczki z pudrem i po kilka sztuk mieszałam z cukrem, by jam najmniej je dotykać. I od razu układałam na blachę, i do nagrzanego piekarnika. Z połowy pozostałego ciasta (wyszły 2 blachy o wielkości piekarnika) zrobiłam kuleczki, włożyłam do lodówki i dopiero przed upieczeniem
  4. wow galaretka z bzu?? Szkoda, że tak późno przeczytałam. Muszę na przyszły rok sobie zachować ten przepis w pamięci. Pozdrawiam :)
  5. 2 duże ziemniaki lub bataty cukinia duży pęczek botwinki 3-4 jajka (w oryginale były 2 żółtka) 3 łyżki mąki (w oryginale były 2 łyżki) 3 łyżki bułki tartej (w oryginale były 2 łyżki) 2 ząbki czosnku mała cebula pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju gałka muszkatołowa sól, pieprz Obrane ziemniaki i umytą cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypiorek drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj w misce. Dodaj mąkę, żółtka, bułkę tartą. Botwinę pokrój na małe kawałki. Dołóż do masy, wymieszaj. Dopraw solą, gałką muszkatołową, pieprzem. Pod sam koniec dodaj 2 łyżki olej
  6. Dorotko, nareszcie odzyskałam gazetę i mogę tu wpisać kiedyś wspominany i obiecany przepis :) 2 cebule 1 kg wołowiny z kością (u mnie była bez) 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki 4 marchewki 1 puszka niesłodzonego mleka kokosowego (400 ml) 1 limonka 1 chili 50 dag czerwonego buraka sól, pieprz, cukier gremolata: 4 łodyżki trawy cytrynowej - nie użyłam, dodałam skórkę z drugiej limonki 1 pęczek kolendry i kawałek świeżego imbiru (30g) - użyłam ziaren i proszku i razem utarłam w moździerzu 150g kremówki - nie użyłam Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pociąć w
  7. Całkiem ciekawa była taka oto sałatka ziemniaczana z ziarenkami słonecznika: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/salatka-ziemniaczana-ze-slonecznikiem
  8. Dorotko, wygląda, jak wygląda, ale jak smakuje :grin:
  9. Kupiłam kokilki, wczoraj przyjechali goście, to była okazja wypróbować czegoś. Kocham czekoladę. W wersji oryginalnej przepisu była kandyzowana skórka pomarańczowa i czekolada ze skórką pomarańczową. Ja zastąpiłam to konfiturą malinową. Piekłam 10minut i cieplutkie wnętrze wspaniale się rozpływało, a boki były aksamitnie kremowe/przypieczone. Na zimno też były smaczne :) Składniki na 6 kokilek (260ml): 2 czekolady gorzkie 100g masła 5 jajek 4 łyżki cukru brązowego 1 łyżka kakao szczypta soli konfitura malinowa Wykonanie: Masło i czekoladę rozpuścić w garnku zanurzonym w kąpi
  10. Kanapek nie robiłam, ale chętnie próbuję połączenia w sałatkach, nawet ze śledziami i fasolką :smile:
  11. Cieszę się, że smakowało :smile: Nie ma za dużo pracy, a robi wrażenie. Jeśli przepis mi przypasi, to go tu wpisuję, polecam
  12. Zapraszałam na kolację i podałam takie oto coś. Smakowało wszystkim, a nie jest zbyt pracochłonne. 1 opakowanie (40dag) pierożków mięsno-szpinakowych lub tortellini z mięsem (kupiłam 40dag pierożków szpinakowych, to dokupiłam 10dag więcej szynki) 1 cebula 2 małe jabłka 1 łyżka oleju 7,5 dag pokrojonej w kostkę szynki 4 łyżki białego octu winnego 1 endywia (użyłam opakowania mieszkanki sałat z dodatkiem endywii) sól, pieprz, cukier Pierożki gotować we wrzącej wodzie wg opisu z opakowania. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić szynkę, cebu
  13. Dorotko, się polecam na przyszłość, gdy znów coś fajnego spróbuję :)
  14. Koleżanka zrobiła tylko z suszonych pomidorów i powiedziała, że za bardzo czuć olej. Czyli muszą być dodane świeże pomidory, jak mi to przez przypadek wyszło ;)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.